Fost comerciant de petrol rusesc: Dronele ucrainene au diminuat cu 600.000 de barili capacitatea de rafinare a Rusiei

Depozit de petrol rusesc, în flăcări după un atac cu drone ucrainene
Depozit de petrol rusesc, în flăcări după un atac cu drone ucrainene (Youtube - screenshot)

Directorul general al Gunvor Group Ltd., Torbjörn Törnqvist, estimează că atacurile cu drone ale Ucrainei au impiedicat prelucrarea a aproximativ 600.000 de barili din capacitatea zilnică de rafinare a petrolului din Rusia, potrivit Bloomberg.

Atacurile cu drone din weekend au lovit mai multe uzine din Rusia, unele în interiorul graniţelor sale, ceea ce a dus la creşterea cotaţiilor futures la motorină pentru a patra şedinţă consecutiv, în timp ce cotaţiile futures la benzină au urcat pentru a şasea oară.

"Este semnificativ pentru că, în mod evident, acest lucru va afecta imediat exporturile de distilate. Deci, probabil că acest lucru va scădea exporturile cu câteva sute de mii de barili, aşa că pentru mine este o problemă cu distilatele", a declarat Törnqvist în cadrul unui interviu, luni, la conferinţa CERAWeek by S&P Global de la Houston.

Gunvor a fost un comerciant important de petrol rusesc înainte de invazia rusă în Ucraina, dar s-a retras din comerţ la scurt timp după începerea conflictului.

În linii mari, pieţele de ţiţei sunt în mare parte în echilibru şi evaluate corect, a declarat Törnqvist, adăugând că este probabil ca livrările din SUA să crească în acest an cu aproximativ jumătate din ritmul de 700.000-800.000 de barili pe zi din 2023. Cu toate acestea, creşterea globală a ofertei non-OPEC este probabil să fie stabilă în acest an, a menţionat el.

Gunvor, co-fondată de Törnqvist în 2000, a cumpărat recent petroliere pentru gaz natural lichefiat şi se aşteaptă ca transportul maritim să fie un motor semnificativ al creşterii firmei în anii următori.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie