Fondurile UE ar putea fi condiţionate de respectarea statului de drept

Derapajele de la statul de drept s-ar putea dovedi foarte costisitoare în viitor. Mai exact, statele UE care "flirtează cu alte seturi de valori" s-ar putea trezi că nu pot accesa fondurile europene.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

Guvernele care nu respectă statul de drept şi-ar putea lua adio de la fondurile europene. Oficiali europeni neprecizaţi au confirmat, în declaraţii acordate agenţiei Reuters, că propunerile Comisiei Europene pentru viitorul cadru bugetar multianual al Uniunii Europene vor include şi prevederi vizând condiţionarea accesării fondurilor europene de situaţia statului de drept, relatează Agerpres.

"Condiţionalitatea va fi acolo", a declarat unul dintre respectivii oficiali, precizând că "există lideri care flirtează cu alte seturi de valori."

Afirmaţiile oficialului UE se refereau la controversatele reforme judiciare din Polonia, la "democraţia iliberală" promovată în Ungaria de premierul Viktor Orban, precum şi la refuzul acestor ţări de a accepta politica de deschidere faţă de migranţi.

Reamintim că preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, susţinut de Franţa, Germania şi alte state contributoare nete la bugetul comunitar, va prezenta miercuri propunerile pentru cadrul bugetar multianual al UE pentru perioada 2021-2027, propuneri care, potrivit oficialilor citaţi de Reuters, accesarea fondurilor europene în cadrul Politicii de Coeziune va fi legată de criterii privind situaţia statului de drept.

Prezentarea acestei propuneri reprezintă însă doar o etapă în elaborarea bugetului, acesta urmând să fie definitivat după negocieri ulterioare ce se anunţă dificile.

Polonia, de exemplu, ar putea bloca bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 dacă se va încerca o condiţionare a accesării fondurilor europene, au sugerat oficiali ai respectivei ţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne