Filipinele se tem de eruptia iminenta a vulcanului

Muntele Mayon in Albay, Filipine in timpul unei eruptii precedente in februarie 1993, in care au murit sau disparut peste 50 de oameni.
Muntele Mayon in Albay, Filipine in timpul unei eruptii precedente in februarie 1993, in care au murit sau disparut peste 50 de oameni. (Romeo Gacad / AFP / Getty Images)

MANILA — Guvernul filipinez a evacuat luni mii de sateni din zona celui mai activ vulcan al tarii dupa ce i-a avertizat ca muntele nelinistit ar putea exploda in orice moment.

Muntele Mayon, in provincia centrala Albay, a scuipat incepand cu luna iulie cenusa si bolovani de marimea unei masini, impingand un perete de lava de inalt cat patru etaje pe o distanta de peste 6 km in jos pe panta lui sud-estica.

“In aceasta dimineata am inregistrat cel putin sase explozii mici si acest lucru semnifica ca Mayon este aproape de explozie,” a declarat Ernesto Corpus, seful departamentului de prezicere a eruptiilor la Institutul Filipinez de Vulcanologie si Seismologie (Phivolcs).

Luni, Phivolcs a ridicat gradul alertei la 4, ultimul sau avertisment inainte de eruptie. Oficialii insarcinati cu dezastrele au ordonat evacuarea a aproape 34.000 de oameni in centrele din afara unei zonei periculoase de 8 km, situata pe partea sud-estica a vulcanului inalt de 2.462 m.

Secretarul Apararii Avelino Cruz a declarat ca evacuarea va fi finalizata in scurt timp dar a avertizat ca politia va muta cu forta satenii care refuza sa plece.

Cruz a declarat ca vulcanologii incearca sa extinda zona de pericol la 10 km, ceea ce ar insemna ca aproximativ 74.000 de oameni sa isi paraseasca locuintele.

Rezidentii au raportat ca au vazut muntele Mayon, faimos pentru forma de con aproape perfecta, scuipand luni cenusa si gaze de pana la 800 m inaltime.

Guvernul a oferit 250 milioane de pesos (4.8 milioane dolari) pentru a acoperi costul evacurarii taranilor catre cele 34 de centre.

Filipinele se afla pe “Inelul de Foc,” o curea de vulcane in jurul Oceanului Pacific care este de asemenea predispusa la cutremure de pamant.

Mayon, cel mai activ din cei 22 de vulcani ai tarii, a erupt de aproximativ 50 de ori in ultimele 4 secole. Cea mai distructiva eruptie a fost in 1841 cand lava a ingropat un oras si a omorat 1.200 de oameni.

Mayon a erupt de asemenea in 2000 si 2001.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe