Festivalul dulciurilor, la Hanul lui Manuc: Ciocolată cu aur comestibil pentru amatorii de specialităţi

(FRANCOIS GUILLOT / AFP / Getty Images)

Pasionaţii de prăjituri, ciocolată şi alte bunătăţi sunt aşteptaţi începând de vineri, 26 aprilie, la cea de a V-a ediţie a Festivalului Dulciurilor (Sweet Fest) care va avea loc la Hanul lui Manuc din Capitală.

Timp de trei zile, vizitatorii vor putea degusta şi cumpăra dulciuri gourmet, realizate după reţete deosebite şi vor avea la dispoziţie o ofertă bogată de prăjituri pentru Paşte, vedetele fiind cozonacii cu nucă, rahat sau cacao.

“Toţi expozanţii vor avea produse specifice Paştelui – cozonaci, pască, ouă, ciocolată etc. Participanţii la festival au mai adus ciocolată cu fructe şi condimente şi seminţe, praline belgiene şi româneşti şi multe altele. Fiecare expozant va oferi produse pentru degustare”, a declarat, pentru Epoch Times, Sebastian Teodoru, organizatorul festivalului.

Nu au fost uitaţi nici pasionaţii de deserturi fine care vor fi încântaţi cu delicatese culinare şi vor putea participa la activităţi inedite în compania experţilor în arta gourmet. Aceştia vor susţine demonstraţii interactive de creare a unor dulciuri sofisticate şi vor arăta cum se decorează torturile, cum se ornează prăjiturile cu brânză.

În plus, vor fi prezentate demonstraţii de fotografie culinară pentru cei care sunt preocupaţi de modul de realizare a fotografiilor profesionale în acest domeniu. Fotografii oficiali ai festivalului vor face demonstraţii live de fotografie culinară într-un ministudio mobil.

Dulciuri fără zahăr

La festival, vor fi prezenţi 31 de producători şi importatori de dulciuri care vor expune o ofertă bogată, de la dulciurile clasice la cele fără zahăr, bio sau specialităţi pentru amatorii de fineţuri.

“Pentru diabetici sau alte persoane care nu doresc să consume dulciuri cu zahăr, avem şi prăjituri îndulcite prin alte metode, cu înlocuitori naturali ai zahărului, cum ar fi mierea. Am adus asemenea produse pentru ca oamenii care au venit la ediţiile precedente ne-au întrebat dacă avem şi aşa ceva şi atunci am adus asemenea produse. Este vorba despre prăjituri de cofetărie care nu conţin zahăr”, a precizat Sebastian Teodoru.

Nici preparatele tradiţionale nu au fost uitate, mai ales că se apropie sărbătorile, când mulţi oameni sunt tentaţi de dulciurile clasice.

“Avem la festival invitate trei cofetării care prepară prăjituri după reţete tradiţionale, cu ingrediente naturale. Preţurile vor fi pentru toate buzunarele, de la 2-3 lei pentru ciocolata de casă până la pralinele care costă 200-300 de lei kilogramul. Vor avea loc şi lansări de produse, cum ar fi dulceţurile belgiene importate de o firmă din România, şi care ţin de gama de lux. În aceeaşi categorie intră ciocolata cu inserţie de aur comestibil care costă 40 de lei tableta. Tot la festival vom mai avea cafeaua vampirului, cu ardei iute şi scorţişoară, ceaiuri, vin, dulceţuri şi gemuri naturale etc.”, a menţionat Sebastian Teodoru.

Cum se decorează torturile

Una dintre firmele participante va prezenta demonstraţii de decorare a torturilor prin tehnica decupajului şi modelării pastei din zahăr. Cofetarii vor explica publicului paşii de bază pentru decorarea torturilor şi prăjiturilor făcute în casă sau în laboratoare specializate. Experţii în cheesecake (n.r. prăjitură cu brânză) vor arăta cum se poate schimba aspectul unei prăjituri cu ajutorul ornamentelor naturale. Este vorba despre fructe, flori, ciocolată, nuci şi migdale care vor fi folosite pentru crearea unui spectacol vizual.

Un alt expozant va prepara pe loc clătite franţuzeşti dulci şi sărate, precum şi specialităţi exclusiv create pentru această ediţie a festivalului: Crepe Cozonăcel şi Crepe Oeuf, inspirate de meniul de Paşte, şi Crepe Fleur, un desert suculent şi parfumat dedicat sărbătorii Floriilor.

Accesul la festival este gratuit, iar vizitatorii sunt aşteptaţi de vineri (26 aprilie) şi până duminică (28 aprilie), la Hanul lui Manuc, pe str. Franceză nr. 62-64, între orele 10 şi 20.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură