"Fără penali în funcţii publice!" - Societatea civilă şi USR vor să modifice Constituţia

Reprezentanţi ai societăţii civile şi USR au dat startul unei campanii de strângere de semnături pentru modificarea Constituţiei, astfel încât condamnaţii penal să nu mai poată accede în funcţii şi demnităţi publice.
Lansare iniţiativă "Fără penali în funcţii publice!"
Lansare iniţiativă "Fără penali în funcţii publice!" (Florin Chirila/Epoch Times)
Se încarcă player-ul...
Se încarcă player-ul...

Liderul USR, Dan Barna, reprezentaţi ai grupului Rezistenţa, precum şi cunoscute personalităţi ale vieţii publice din România, precum filozoful Mihai Şora, scriitorul Gabriel Liiceanu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010, Eugen Iancu etc. au anunţat luni lansarea campaniei “Fără penali în funcţii publice”. Scopul acestei campanii este strângerea a jumătate de milion de semnături pentru modificarea Constituţiei, astfel încât infractorii să nu mai poată ocupa funcţii publice.

Practic, iniţiativa îşi propune amendarea art. 37 din Constituţie cu următoarea prevedere: "Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării."

Primul pas în vederea realizării acestui deziderat a fost autentificarea la notariat a grupului de iniţiativă al campaniei “Fără penali în funcţii publice”, format din: filosoful Mihai Şora; scriitorul Gabriel Liiceanu; pianistul Dan Grigore; juristul Eugen Vasiliu; activistul civic Valeriu Nicolae; preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010 Eugen Iancu; Oana Negru şi Mihai Tudorică, membri ai grupului “Rezistenţa”; Klaus Fabritius reprezentant al Forumului Democrat al Germanilor din România, cetăţeni implicaţi în acţiuni civice şi preşedintele comitetului, avocatul Mihai Badea.

Următorii paşi sunt obţinera avizului de la Consiliul Legislativ şi publicarea proiectului în Monitorul Oficial, după care va demara strângerea efectivă de semnături.

"Ce e important pentru România, având în vedere ceea ce s-a întâmplat anul trecut, este menţinerea pe agenda publică a discuţiei despre cât de normal este să fii condus de infractori. Tu, ca societate să îţi asumi că e în regulă să fii condus de cei ce te fură. Şi atunci iniţiativa cetăţenească este un instrument prin care timp de 6 luni - trebuie să strângem minim 500.000 de semnături din ţară - putem discuta cu cetăţenii şi cetăţenii pot să discute despre această temă: Este România un stat care îşi permite - şi moral şi economic - să fie condusă de infractori condamnaţi penal pentru furt din bani publici, sau abuz în serviciu?

O astfel de campanie serveşte scopului de a arăta societăţii că avem o problemă, de a cere societăţii un vot şi asumarea unei poziţii de opoziţie faţă de această idee - că e normal ca cei ce te fură să te conducă în mod legitim, şi am mare încredere nu doar că vom strânge cele 500.000 de semnături dar e şi o mare presiune pe clasa politică veche, care va fi pusă în situaţia să voteze împotriva ideii de a nu avea penali în funcţii publice ceea ce va arăta tot grotescul şi toată nemernicia acestor lideri cu care s-a pricopsit România în acest moment", a explicat pentru Epoch Times liderul USR, Dan Barna.

"Este cazul să ne europenizăm, este cazul să nu mai avem atâţia corupţi în conducere. De undeva trebuie să începem. (...) Colectiv era un moment care trebuia să ducă la acea schimbare, dar poate nu e târziu nici acum. Trebuie să înţelegem odată că nu putem avea oameni care au avut probleme cu Justiţia care să decidă soarta Justiţiei în ţară, nu putem avea în funcţii de (...) administrare a ţării oameni care au avut probleme penale, oameni condamnaţi nu pentru accidente de maşină ci pentru furt. Ajunge! (...) Ar trebui ca lumea să fie mai atentă la ce se întâmplă în spitale, să se uite că se duc cu o viroză şi pleacă cu o bacterie, fac o operaţie reuşită dar pacientul moare la o săptămână pe motiv de infecţii (...) ne ducem în weekend la munte şi facem 6-7 ore de la Braşov la Bucureşti. (...) Cred că ar trebui să începem să fim şi noi ca belgienii, ca nemţii, ca francezii, să avem un minim de viaţă decentă fără să mai dăm şpăgi", a explicat, la rândul său, Eugen Iancu, fondatorul Asociaţiei Colectiv GTG 3010.

În cadrul evenimentului de lansare, filozoful Mihai Şora a explicat că "trebuie să ne mobilizăm cu toţii pentru a face faţă unei situaţii pe care nu o dorim" şi a opinat că "trebuie să fim solidari împotriva răului care ne înconjoară şi ne ameninţă".

Printre vorbitori s-a numărat şi Gabriel Liiceanu, scriitorul reamintind că românii au ajuns în situaţia paradoxală de a fi conduşi de cei ce îi fură, cauza fiind deficienţa de cultură moral-politică a societăţii.

"Când domnul Barna [preşedintele USR - n.r.] a venit să-mi vorbească despre campania fără penali, mi-am pus problema cum de s-a ajuns să se pună problema, fără penali în funcţii publice. Nimeni nu gândeşte că furtul poate să facă parte din economia de guvernare a unei societăţi. Atunci mi-am pus întrebarea cum s-a ajuns ca la noi să se nască o iniţiativă care ţine de bunul-simţ absolut. De ce e nevoie să apară o astfel de iniţiativă în timp ce în alte ţări din UE problema nu se pune, e subînţeleasă. Acum, fără penali în funcţiile publice, să ne înţelegem asupra termenilor în care discutăm, înseamnă fără infractori sau condamnaţi definitiv. Aceştia sunt termenii tehnici. Nu există legi în România care să interzică ocuparea unor funcţii publice de către infractori sau condamnaţi? Există, dar ea se limitează la funcţiile guvernamentale executive", a declarat Liiceanu.

În condiţiile în care presa a ridicat problema că această iniţiativă nu va trece de Parlament, Liiceanu a ţinut să puncteze că vorbim de o luptă pe termen lung, o componentă importantă fiind educaţia civică a populaţiei iar această iniţiativă este un pas în această direcţie.

"Vorbind recent cu domnul judecător Cristi Danileţ, mi-a spus că a făcut un calcul că o dată la 4 ani apare o nouă generaţie de electori care primenesc în mod fatal electoratul României, problema e că aceşti noi 800.000 de oameni nou apăruţi în arena electorală suferă de aceeaşi lipsă de educaţie civică ca restul poporului român. Începem să ne imaginăm că această luptă pe care începe să o ducă USR e de termen lung şi marea bătălie se va da în jurul părţii statistice a părţii care înclină balanţa oamenilor cu educaţie civică, altminteri lucrurile vor merge în continuare în felul acesta, pentru că foamea şi sărăcia sunt mai puternice decât morala. Un om care se bucură să primească încă 50 de lei în plus la pensie sau leafă va judeca după acest criteriu, nu după criteriile noastre morale", a afirmat Liiceanu.

"Trăim într-un stat captiv, prizonier al unei găşti de infractori. Foarte multe dintre poziţiile cheie din aparatul de stat sunt ocupate de infractori sau de persoane pe cale să capete acest statut", a subliniat, la rândul său, Mihai Tudorică, membru al grupului Rezistenţa, grup coagulat pe Facebook în urma protestelor declanşate de adoptarea OUG 13.

"În momentul de faţă noi, grupul Rezistenţa, ne alăturăm cu toate resursele de care dispunem în această iniţiativă şi vom face tot ce ne stă în putinţă pentru a strânge semnăturile necesare. Însă avem nevoie de ajutorul vostru! Haideţi să ne luăm ţara înapoi!", a declarat Tudorică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne