Fără manuale unice! CCR declară neconstituţională legea

Legea despre care Opoziţia a susţinut că instituie un monopol pe piaţa manualelor a fost găsită neconstituţională, în ansamblul său.
Valer Dorneanu
Valer Dorneanu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Judecătorii CCR au constatat, miercuri, neconstituţionalitatea Legii manualului şcolar în ansamblul său. Legea fusese atacată la Curtea Constituţională de USR şi PNL, care au arătat că respectivul act normativ instituie un monopol pe piaţă. Prin această lege, practic, guvernanţii îşi propun "să ţină tot învăţământul, toată producţia de carte şcolară în mâna lor”, acuza Opoziţia.

Reamintim că şi legea editurii unice a fost anterior declarată neconstituţională de către CCR.

Ce a decis CCR

"Obiecţia de neconstituţionalitate a Legii manualului şcolar, obiecţie formulată de un număr de 27 de senatori aparţinând Grupurilor parlamentare al Partidului Naţional Liberal şi al Uniunii Salvaţi România. În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a admis obiecţia de neconstituţionalitate şi a constatat că Legea manualului şcolar este neconstituţională, în ansamblul său.

În motivarea soluţiei pronunţate, Curtea a constatat că Legea manualului şcolar, fiind adoptată cu majoritatea absolută, în temeiul art.76 alin.(1), încalcă procedura constituţională de adoptare a legilor ordinare, care prevede, la art.76 alin.(2) din Constituţie, majoritatea simplă. Întrucât criteriul formal este subsecvent îndeplinirii criteriului material pentru circumscrierea legii în categoria organică sau ordinară, Curtea constată că, prin nerespectarea procedurii de vot, legiuitorul adăugă domeniului organic noii materii de reglementare, împrejurare ce contravine art.73 alin.(3) din Constituţie, care este de strictă şi limitativă interpretare.

Mai mult, greşita calificare a legii a determinat inversarea rolului celor două Camere ale Parlamentului, astfel că legea criticată încalcă şi dispoziţiile art.75 din Constituţie, potrivit cărora, în materia reglementată, Cameră decizională este Camera Deputaţilor", a decis CCR, potrivit comunicatului remis Epoch Times.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne