Facebook a depus dosarul de listare la bursă şi intenţionează să strângă 5 miliarde de euro

Logo-ul FaceBook.
Logo-ul FaceBook. (Justin Sullivan/Getty Images)

Cea mai mare platformă de socializare din lume, Facebook, a depus dosarul de listare la bursă şi a anunţat că intenţionează să strângă circa 5 miliarde de dolari (3,8 miliarde de euro), aproximativ jumătate din cât se aşteptau analiştii.

Însă oferta publică iniţială este considerată oricum cea mai mare vânzare de acţiuni a unei companii de internet.

Facebook, înfiinţată în urmă cu opt ani de studenţi la universitatea Harvard, are în prezent 845 de milioane de utilizatori pe lună şi o medie de 443 milioane de utilizatori pe zi, şi a avut un profit de un miliard de dolari anul trecut.

Facebook a depus dosarul de listare la Securities and Exchange Commission (SEC), organismul de monitorizare a pieţelor, după închiderea burselor americane.

Documentele au permis aflarea unor informaţii despre companie care au făcut anterior obiectul speculaţiilor. Printre acestea se numără faptul că venitul net al Facebook a crescut în 2011 cu 65%, la 1 miliard de dolari.

S-a aflat şi că fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, deţine 28,4% din companie.

Potrivit unor estimări, Facebook valorează circa 100 de miliarde de dolari, aproximativ la fel cât Amazon şi McDonald's.

În prezent, majoritatea veniturilor companiei provin din publicitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie