Exportul de produse agricole a crescut cu 11,7%

.
. (Sean Gallup / Getty Images)

Exportul de produse agricole în 2013 a crescut cu 11,8% faţă de perioada similară din anul precedent. Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, a menţionat că în export, cota produselor de origine animalică a crescut cu 30%, iar furnizările de seminţe de floarea soarelui s-au dublat.

"Balanţa comercială pentru producţia agricolă este una pozitivă. Exportul a depăşit importul cu $64,4 mil., iar liderul furnizărilor peste hotarele ţării rămâne vinul moldovenesc, căruia îi revin 18% din volumul de export", a spus ministrul.

În opinia lui Bumacov acest fapt demonstrează că vinificatorii şi-au reorientat rapid direcţiile de vânzări şi nu vor suporta cheltuieli atât de mari de pe urma închiderii pieţei ruse, cum s-a anticipat. Ministrul deocamdată preferă să nu prognozeze care vor fi pierderile exacte, pe care le va suporta vinificaţia.

Ministrul rămâne optimist în privinţa soluţionării problemei sistării importului de către Rusia a vinurilor moldoveneşti. Conducătorul ramurii de bază a economiei moldoveneşti consideră că piaţa rusă este extrem de importantă pentru vinificatorii din Republica Moldova şi merită eforturile depuse pentru ca importul să fie reluat.

În ceea ce priveşte problema furnizărilor de legume şi fructe, potrivit ministrului, nu este atât de gravă cum o văd unii. "În ceea ce priveşte produsele moldoveneşti autorităţile au aceleaşi pretenţii cum le au şi faţă de alte ţări. Iar returnarea a cinci, fie şi zece maşini şi nu zeci de mii de tone, cum se grăbeşte să comunice presa nu este o problemă atât de gravă", consideră ministrul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe