Explorator britanic parcurge pe jos toată lungimea Amazonului

Vedere aeriana a padurii Jamanxim, 29 noiembrie 2009 in statul Para, nordul Braziliei.
Vedere aeriana a padurii Jamanxim, 29 noiembrie 2009 in statul Para, nordul Braziliei. (Antonio Scorza / AFP / Getty Images)

Un explorator britanic a mers pe jos 9.656 de km, a primit un număr estimat la 50.000 de muşcături de ţânţari şi a fost urmărit de membrii unor triburi indiene cu arcuri şi săgeţi, devenind primul bărbat care a călătorit pe jos toată lungimea Amazonului.

Ed Stafford, un fost căpitan de armată în vârstă de 34 de ani, a ajuns la Oceanul Atlantic, pe coasta estică a Braziliei, luni noaptea, 9 august, după un marş de 859 de zile de la sursa fluviului în Camana, Peru.

“Rezistenţa mentală şi fizică a fost ceea ce s-a uzat cel mai mult”, a declarat el pentru BBC.

El a declarat că a trebuit să se bazeze foarte mult pe alţi oameni şi că a beneficiat mult de pe urma generozităţii oamenilor pe care i-a întâlnit în drumul său.

“Interesul în expediţie a fost uimitor şi toate mesajele de suport m-au făcut să continui — aceasta împreună cu dorinţa de a aduce viaţa Amazonului în atenţia lumii externe.”

Stafford şi un prieten britanic au început călătoria în 2 aprilie 2008 dar după doar câteva luni prietenul său a părăsit expediţia. Totuşi, Stafford a fost însoţit în scurt timp de silvicultorul peruvian Gadiel “Cho” Sanchez Rivera.

În călătoria lor ei au întâlnit tot felul de pericole posibile, de la şerpi anaconda uriaşi la peşti pirania şi crocodili. De asemenea, ei au avut experienţe diferite cu băştinaşii.

Pe blogul său, Stafford descrie cum a intrat într-o comunitate Ashaninka pentru a găsi un nou ghid local într-o zonă din Peru cu o activitate intensă în privinţa drogurilor. După refuzuri repetate, un băiat a acceptat slujba.

Stafford l-a întrebat pe băiatul Elias de 16 de ani despre familia sa. Băiatul a explicat că el a locuit cu unchiul şi mătuşa sa deoarece mama lui a fost ucisă. Ea a murit datorita unui cui trecut prin gât.

“În cele din urmă am ajuns la o comunitate, Pamakiari, care a spus că nu putem trece. Localnicii erau vizibil înspăimântaţi de sosirea mea”, a scris Stafford.

“Elias şi cu mine am fost udaţi cu găleţi cu apă şi faţa mi-a fost vopsită cu roşu şi ni s-a spus că trebuia să mergem spre fluviu, să prindem o barcă de pasageri şi să părăsim comunitatea.”

Totuşi, până să părăsească teritoriul Ashaninka, Stafford s-a împăcat cu oamenii pe care i-a descris ca fiind “foarte buni şi orientaţi pe familie.”

“Ei doresc doar să îşi protejeze pământul şi stilul de viaţă şi eu sper să le poată face pe amândouă. Sunt dezamăgit totuşi că nu voi mai avea alte contacte cu ei.”

Într-un alt incident, Stafford şi Cho au fost intâmpinaţi de vârstnici indieni, care s-au oferit să trimită mesaj radio către următoarea aşezare.

“Răspunsul a fost clar. Dacă vreun american pătrunde în comunitatea lor ei îl vor omorî”, a scris Stafford pe blogul său.

Au avut loc şase expediţii de la sursa Amazonului către Ocean, dar cea a lui Stafford este prima parcursă pe jos.

Călătoria de doi ani şi jumătate a costat 100.000 de dolari care au fost finanţaţi prin donaţii din partea organizaţiilor caritabile.

Transglobe Expedition Trust al domnului Ranulph Fiennes a oferit 15.900 de dolari pentru expediţie. Exploratorul veteran a descris expediţia celor doi ca fiind cu adevărat extraordinară.

Deşi Stafford a descris călătoria sa ca o “aventură egoistă”, el spera totuşi că expediţia sa va trage un semnal de alarmă asupra defrişărilor din zonă.

“Scopul meu este de a-i inspira pe alţii şi de a-i face pe oameni să simtă că au o legătură cu Amazonul, cu minunile şi problemele sale”, a declarat Stafford.

“Sper de asemenea să motivez pe alţii să creadă că îşi pot atinge visele prin ascultarea poveştii mele, a ceea ce este necesar pentru a deveni prima persoană care a mers pe jos întreaga lungime a fluviului Amazon.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură