Erdogan pierde capitala în alegerile locale. AKP şi CHP revendică victoria asupra Istanbulului

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan (Getty Images)

Haosul s-a instalat duminică noaptea în Turcia, când partidul de guvernământ AKP al preşedintelui Recep Tayyip Erdogan a pierdut controlul asupra capitalei Ankara. Totodată, atât AKP cât şi partidul din opoziţiei CHP revendică victoria asupra Istanbulului, în cadrul unor alegeri municipale critice care testează popularitatea preşedintelui turc, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

Liderul CHP Kemal Kilicdaroglu a declarat că partidul său s-a impus atât în Ankara cât şi în Istanbul, adăugând că, de asemenea, a obţinut voturi importante în Izmir, pe coasta Mării Egee.

În capitala turcă, după numărarea a peste 92% dintre voturi, Mansur Yavas, candidatul CHP pentru funcţia de primar, ar fi obţinut 50,6% dintre voturi, câştigând un avans de 3,4% în faţa candidatului AKP, precizează Digi24.

În plus, la Istanbul, posturile de televiziune au transmis că, după numărarea a 98,8% din voturi, există un scor foarte de strâns între fostul premier Binali Yildirim, care a obţinut 4.111.219 de voturi, şi rivalul său, Ekrem Imamoglu, care a obţinut 4.106.776 de voturi. Deşi Yildirim şi-a declarat victoria, Imamoglu a contestat-o şi a precizat că încă mai sunt voturi de numărat.

“Regimul Turciei semnalează acum că nu va renunţa la Istanbul, indiferent de distribuirea voturilor”, a declarat Timur Kuran, profesor de economie şi ştiinţe politice la Universitatea Duke, într-un mesaj postat pe Twitter. Este “cel mai clar semn de până acum că echipa lui Erdogan ştie că, de fapt, ar pierde cel mai mare oraş al Turciei”.

Dar deşi a pierdut Ankara şi poate Istanbulul, sprijinul pentru Erdogan la nivel naţional este solid, alianţa lui Erdogan condusă de AKP obţinând 51,7% dintre voturile la nivel naţional înainte de încheierea numărării buletinelor de vot. Tabăra opoziţiei, condusă de Partidul Republican al Poporului (CHP) a obţinut 37,6%, iar partidul pro-kurd HDP a obţinut 4%.

În cadrul unei conferinţe de presă în Istanbul, preşedintele Erdogan a declarat că partidul său controlează 16 din 30 de municipii. Anterior desfăşurării scrutinului de duminică, partidul său deţinea controlul asupra a 18 municipii. Şeful statului turc nu a numit cele două municipii asupra cărora formaţiunea sa a pierdut controlul, potrivit Digi24.

În ciuda votului majoritar pentru AKP, opoziţia a susţinut că suportul diminuat pentru Erdogan marchează începutul sfârşitului guvernării sale de 16 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe