Emmanuel Macron ţintit de un scandal bizar

Preşedintele francez Emmanuel Macron
Preşedintele francez Emmanuel Macron (Romain Perrocheau/AFP/Getty Images)

Preşedintele francez Emmanuel Macron a refuzat să îşi ceară scuze pentru că nu a concediat un consilier pentru atacarea unui manifestant decât după ce problema a ajuns în atenţia publică, potrivit Euronews.

Fostul bodyguard şef al lui Macron a afirmat luni, prin intermediul avocaţilor săi, că “acordă o mână de ajutor” poliţiei când a fost filmat atacând un manifestant în timpul protestelor din 1 mai.

Declaraţia sa reprezintă cel mai recent element dintr-un scandal care a tulburat echilibrul lui Macron pentru prima dată de când a câştigat alegerile prezidenţiale în 2017, forţându-i pe aliaţii săi să înfrunte întrebări ridicate de parlamentari şi declanşând acuzaţii că Palatul prezidenţial Elysee a “muşamalizat” situaţia.

Alexandre Benalla, fost şef al securităţii lui Macron în timpul campaniei prezidenţiale şi ulterior asistent al şefului de personal la Palatul Elysee, mai întâi a fost suspendat timp de 15 zile din cauza incidentului, iar, vineri, Palatul Elysee a declarat că a luat măsura de a-l concedia, pe fondul amplificării nemulţumirii publice faţă de ceea ce critici au declarat că a fost o încercare de muşamalizare a incidentului.

În mod normal foarte comunicativ, preşedintele francez nu a avut nimic de spus în public în primele cinci zile după ce au apărut imagini cu acţiunile lui Benalla. Tăcerea i-a forţat pe consilierii prezidenţiali şi pe unii parlamentari din partidul de centru al lui Macron să îl apere, susţinând că deoarece “au fost activate toate mecanismele investigative”, preşedintele nu mai are nimic de adăugat.

Mass media franceză a raportat că Benalla nu numai că a câştigat un salariu lunar de 10.000 de euro, dar a avut, de asemenea, la dispoziţie un vehicul guvernamental şi locuinţa i-a fost plătită de stat. Indicând o apropiere anterior nemenţionată între Benalla şi cuplul prezidenţial, aparent fostul bodyguard a avut în posesie cheia locuinţei lor din Le Touquet, în nordul Franţei, unde se retrag deseori Macron şi soţia sa, Brigitte.

Macron a recunoscut că a ştiut, imediat după incidentul de la protestul May Day, că Benalla a lovit un bărbat în timp ce purta articole ale echipamentului de poliţist. Preşedintele a adăugat că a fost de acord să îl suspende pe Benalla. După ce înregistrarea video cu incidentul a devenit publică, Benalla a fost concediat şi a fost deschisă o investigaţie a poliţiei.

Consilierii lui Macron şi ministrul de Interne au fost forţaţi să explice incidentul în faţa parlamentarilor şi însuşi Macron a fost acuzat că s-a ascuns în spatele funcţiei sale.

În cadrul unei întâlniri private cu membri ai propriului partid – o înregistrare cu aceasta fiind divulgată la AFP – Macron a recunoscut că este dezamăgit de ceea ce a descris a fi “trădare”.

“Dacă sunt în căutarea persoanei responsabile, atunci eu sunt aceea. Daţi-le voie să vină şi să mă ia”, a afirmat Macron.

De asemenea, preşedintele a încercat să minimalizeze situaţia, glumind că Benalla nu ştia codurile nucleare şi nu era “iubitul meu”.

Popularitatea lui Macron a scăzut semnificativ după publicarea detaliilor privind acel incident.

Un sondaj realizat de Elabe a descoperit că 80% dintre persoanele intervievate au fost şocate de scandalul Benalla.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe