Elmar Brok: „UE nu este gata sa se extinda in urmatoarea perioada...”

Presedintele Comitetului de Politica Externa al Parlamentului European, Elmar Brok.
Presedintele Comitetului de Politica Externa al Parlamentului European, Elmar Brok. (GERARD CERLES / AFP / Getty Images)

„Aderarea partenerilor rasariteni nu va fi realizabila in urmatorii cinci sau zece ani, deoarece aceste tari nu indeplinesc conditiile impuse de UE”, a declarat presedintele Comitetului de Politica Externa al Parlamentului European, Elmar Brok, intr-un interviu acordat pentru Europa Libera.

Potrivit oficialului, este necesar sa se lucreze mult pentru implementarea democratiei, a statului de drept si pentru ca economia acestor tari sa aiba rezultate pozitive, iar coruptia sa fie diminuata. Pe langa acest fapt, Brock a subliniat ca UE nu este gata pentu a se extinde in urmatoarea perioada.

“UE are ea insasi de rezolvat propriile probleme urgente cu Grecia si cu criza datoriilor. O Uniune cu 27 de membri nu este usor de administrat, de aceea UE are nevoie de timp pentru a-si gasi mecanismele ideale care sa o ajute sa functioneze corespunzator in aceasta formula. Abia apoi se va pune problema unei extinderi”, a declarat Elmar Brok.

Presedintele Comitetului de Politica Externa al Parlamentului European s-a referit si la conflictul transnistrean.

Potrivit Publika.TV, Brok a mentionat ca ar fi de acord ca principiul federalist sa fie luat in discutie pentru rezolvarea conflictului transnistrean. Acesta a mai precizat ca nu se va ajunge la o solutie in rezolvarea acestui conflict, daca Rusia nu isi va asuma responsabilitatea.

Anterior, insa, atat prim-ministrul Vlad Filat, cat si ministrul de Externe, Iurie Leanca, au declarat ca, este posibil, ca liberalizarea regimului de vize cu UE sa fie realizata pana in 2012. Mai mult, premierul a declarat, la finele anului 2010 ca, in 2011 urmeaza sa fie inaintata cererea de aderare a Moldovei la Uniunea Europeana.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe