Economia chineză în derivă. Xi Jinping se află la Moscova pentru a obţine ajutorul lui Putin

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său comunist chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile după discuţiilor lor de la Kremlin, Moscova, în 5 iunie 2019
Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său comunist chinez Xi Jinping îşi strâng mâinile după discuţiilor lor de la Kremlin, Moscova, în 5 iunie 2019 (Alexander Zemlianichenko/AFP/Getty Images)

Liderul Partidului Comunist Chinez, Xi Jinping, a ajuns miercuri la Moscova pentru aniversarea a 70 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice între China şi Rusia şi a semna aproximativ 30 de acorduri cu omologul rus Vladimir Putin într-un moment dificil pentru economia chineză.

Xi a ajuns la Moscova cu o delegaţie care îi include pe ministrul de externe, Wang Yi, şi diplomatul de rang înalt Yang Jiechi, consilier de stat pentru politică externă. Miercuri, Xi a participat la o întâlnire cu Putin. În timpul vizitei sale în Rusia, liderul comunist va participa şi la cel de-al 23-lea Forum Economic Internaţional din Sankt Petersburg. Forumul urmăreşte să atragă investitori internaţionali, de care are are nevoie atât China, cât şi Rusia.

Confirmând săptămâna trecută vizita în Rusia, adjunctul ministrului de Externe chinez, Zhang Hanhui, a declarat reporterilor că preşedinţii Putin şi Xi urmează să semneze 30 de acorduri, fără a da însă detalii. Agenţia rusă de ştiri TASS a raportat că acordurile vor viza cooperarea în economie, comerţ, energie, investiţii şi în alte sfere.

Oficiali ruşi au declarat că se aşteaptă ca cele două părţi să semneze o declaraţie “de parteneriat global şi cooperare strategică”, fără a da detalii despre declaraţie. Rusia şi China cooperează nu numai pe plan economic, ci şi în sectorul geopoliticii, susţinându-se reciproc la ONU şi în alte instituţii globale.

La sosirea în Moscova, Xi şi-a exprimat optimismul că vizita sa va “avea rezultate fructuoase şi va fi un stimulent pentru dezvoltarea constantă a relaţiilor sino-ruseşti vizând un parteneriat cuprinzător şi interacţiune strategică în noua eră”.

“Noua eră” este un termen folosit în mod obişnuit de Xi Jinping pentru a face referire la o perioadă de supremaţie politică globală chineză ca urmare a decăderii Statelor Unite.

Cotidianul Poporului, oficiosul Partidului Comunist Chinez, a sugerat că cele două ţări au nevoie de o astfel de vizită ca urmare a economiilor deficitare. Economia Rusiei a stagnat timp de ani de zile, fără a-şi reveni după prăbuşirea Uniunii Sovietice. La rândul ei, China înfruntă noi provocări, întrucât politicile preşedintelui american Donald Trump contestă manipularea valutară chineză, furtul de proprietate intelectuală de care este acuzat Beijingul şi utilizarea datoriilor capcană pentru a coloniza ţările aflate în curs de dezvoltare – elementele de bază ale economiei comunist chineze. De asemenea, Trump a impus tarife dure la importurile de produse chineze pentru a descuraja companiile americane să mai facă afaceri în China şi să aducă profiturile înapoi în Statele Unite.

China şi Rusia, potrivit Cotidianului Poporului, urmăresc să aibă “legături mai strânse pe fondul schimbării peisajului internaţional”.

Liderul chinez a ajuns în Rusia având o economie slăbită de războiul comercial extins cu SUA şi a declarat reporterilor că economia ţării sale se află într-un loc “rezonabil”, ţinând cont de discuţiile curente cu Washingtonul. De asemenea, el a susţinut că Beijingul are “condiţii suficiente, abilităţi şi încredere” pentru a supravieţui pagubelor unui război comercial cu SUA.

Economia Chinei suferă de pe urma unor politici menite să reducă comportamentul ei neetic pe scena mondială. Indicele PMI a dezvăluit în această săptămână că încrederea în afaceri pentru China se află la cel mai scăzut nivel din aprilie 2012. De asemenea, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a intervenit miercuri, reducând previziunea privind creşterea economică chineză din cauza negocierilor comerciale sino-americane.

Inflaţia la preţurile alimentare loveşte în mod semnificativ clasa de mijloc din China, a raportat marţi publicaţia americană The New York Times.

Guvernul comunist chinez a acuzat SUA de desfăşurarea unui “terorism economic” şi de “agresiune economică”, şi a declarat că politicile economice ale lui Trump sunt “cele mai barbare politici adoptate vreodată”. Discuţiile comerciale, pe care China speră să le folosească ca să schimbe politicile [americane] în unele mai favorabile companiilor şi intereselor chineze, au stagnat.

Economia Rusiei are de asemenea probleme. Aşa cum FMI şi-a redus previziunea privind creşterea economică chineză, Banca Mondială a retrogradat miercuri creşterea economică rusească pentru a treia oară în acest an. Se estimează că această creştere să fie de 1,2%, potrivit publicaţiei ruseşti The Moscow Times. China este principala destinaţie globală a importurilor ruseşti, ceea ce ar face ca statul asiatic să fie un partener foarte valoros pentru extinderea creşterii economice a Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe