Dumitru Alaiba: Banii europeni vor veni când reformele vor fi calitative şi convingătoare

Cetăţenii nu văd din partea guvernării de la Chişinău decât reforme bifate pe hârtie, dar în realitate nicio schimbare substanţială, a punctat expertul CPR Moldova.
Dumitru Alaiba, director de programe CPR Moldova
Dumitru Alaiba, director de programe CPR Moldova (europalibera.org)

Despre banii europeni care iată-iată ajung în Republica Moldova se tot vorbeşte de peste un an, a menţionat economistul Dumitru Alaiba, coordonator de programe la Centrul pentru Politici şi Reforme (CPR).

În contextul mai multor rapoarte CPR Moldova privind cele 28 de condiţionalităţi ale Memorandumului privind Asistenţa Macrofinanciară UE, expertul a specificat că banii vor veni atunci când reformele într-adevăr vor fi calitative şi convingătoare, pentru că cetăţenii văd ani la rând cum se bifează reforme, se bifează pe hârtie legi, iar în realitate nimic substanţial nu se schimbă.

Eu sunt sigur că banii odată şi odată vor veni, dar când anume vor veni – şi asta au spus-o şi emisarii, şi deputaţi –, foarte mult depinde de guvernarea de la Chişinău, adică de modul în care se îndeplinesc reformele – cu bună-credinţă”, a declarat Dumitru Alaiba, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

Deşi autorităţile de la Chişinău declară sus şi tare că lucrurile în Moldova ar merge pe calea cea bună, că reformele se implementează şi că respectă integral angajamentele pe care şi le-a asumat în momentul semnării Acordului de Asociere cu UE, Alaiba a punctat că moldovenii deja nu mai cred în astfel de declaraţii pentru că sunt false.

Reformele nu sunt implementate calitativ, sunt precondiţiile ce ţin de respectarea normelor democratice asupra cărora noi nu vedem o schimbare în atitudine substanţială, sunt primele zece acţiuni, se încearcă o bifare foarte simbolică, dar în realitate nu se vede o schimbare”, a adăugat expertul economic.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe