"Dreptate, ochii gazaţi vor să te vadă" - Lazăr, detalii importante despre dosarul violenţelor din Piaţa Victoriei

Procurorul general Augustin Lazăr a făcut o serie de precizări importante despre ancheta privind reprimarea violentă a protestului Diasporei din Piaţa Victoriei soldată cu sute de victime.
Augustin Lazăr
Augustin Lazăr (Florin Chirilă / Epoch Times România)

Vor fi luate toate măsurile legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective privind intervenţia în forţă a Jandarmeriei la protestul care a avut loc pe 10 august în Piaţa Vicotoriei, a dat asigurări miercuri, în cadrul unui comunicat de presă, şefului Parchetului General, Augustin Lazăr.

"Văzând dezbaterile publice privind evenimentele violente ce au avut loc în noaptea de 10/11 august 2018 cu ocazia manifestaţiei din Bucureşti, domnul Augustin Lazăr, procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, doreşte să asigure opinia publică cu privire la luarea tuturor măsurilor legale pentru realizarea unor anchete imparţiale şi efective în cauzele penale aflate pe rolul parchetelor şi care vizează vătămarea unor persoane din rândul participanţilor sau al forţelor de ordine, în scopul clarificării modului în care s-au derulat evenimentele, al aflării adevărului despre faptele şi persoanele implicate, precum şi al stabilirii responsabilităţilor legale.

Anchetele au ca obiectiv analiza şi clarificarea tuturor suspiciunilor privind modul în care au acţionat persoanele având funcţii de decizie, dotarea şi uzul categoriilor de echipamente, armament şi muniţie, în contextul unei manifestări publice, analiza ordinelor şi a modului de executare a acestora. Investigaţiile vizează, în acest stadiu, clarificarea eventualelor fapte de neglijenţă în serviciu şi a suspiciunilor de purtare abuzivă, pe parcursul acţiunii jandarmilor, respectiv întrebuinţarea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, de expresii jignitoare, ameninţarea şi lovirea sau alte violenţe. Anchetele privesc, de asemenea, orice violenţe, furturi, distrugeri, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, comise de persoane participante la manifestaţie.

Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie transmite un mesaj de încredere în profesionalismul şi imparţialitatea procurorilor angrenaţi în anchete, cărora li se asigură resursele necesare pentru clarificarea faptelor şi soluţionarea dosarelor într-un termen rezonabil", se arată în mesajul transmis de Ministerul Public.

Reamintim că procurorul general a dispus marţi, prin ordonanţă, preluarea de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare de la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Bucureşti a dosarului privind incidentele violente produse cu ocazia mitingului Diasporei din Piaţa Victoriei, incidente care au avut ca rezultat rănirea mai multor persoane. Detalii aici.

Imaginile cu intervenţia brutală a Jandarmeriei au făcut înconjurul internetului şi presei: nori de gaze, grenade lacrimogene, cartuşe cu piper, oameni alergând înnebuniţi, femei înlăcrimate şi vomitând, ambulanţe pline, tineri loviţi cu bastoane şi picioare în cap

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne