Dragnea stârneşte revoltă. „Repertoriul propagandistic din bagajul comunist. Nu puteţi minţi oamenii la nesfârşit”

Preşedintele PNL Ludovic Orban a vorbit despre „minciunile, gogomăniile şi aberaţiile” spuse de rivalul său de la PSD, Liviu Dragnea, pentru a încerca să explice fenomene economice care sunt provocate de „aberaţiile” Guvernului.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Florin Chirila/Epoch Times)

Liderul PSD Liviu Dragnea, un analfabet în materie de economie de piaţă, îi minte cu neruşinare pe români şi caută vinovaţi pentru a încerca să explice dezastrul lăsat în urmă de Guvern, a acuzat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, preşedintele PNL Ludovic Orban.

"Prima minciună pe care a spus-o domnul Dragnea este o minciună pe care o voi demonta prezentându-vă tabelul oficial cu rata anuală a inflaţiei în luna martie 2018, rata inflaţiei care este calculată de EUROSTAT, este adevărat, este preluată şi de Institutul Naţional de Statistică (INS) dar este calculată de EUROSTAT. Dintre toate ţările Uniunii Europene, veţi vedea care este rata inflaţiei în România, 4%. Rata medie a inflaţiei la nivelul UE este 1,5%. Deci Dragnea îi minte cu neruşinare pe români. Următoarele minciuni pe care le spune domnul Dragnea, de altfel sunt specifice partidelor de guvernământ, şi primăriţa Capitalei face acelaşi lucru nefiind capabilă să facă nimic în doi ani de zile, caută vinovaţi”, a declarat Orban.

Liderul PNL îl acuză pe Dragnea că, practic, face lista vinovaţilor pentru faptul că există inflaţie în România.

„Pe această listă a aşa-zişilor vinovaţi, evident că în capul listei, domnul Dragnea pune Banca Naţională a României. Aici trebuie să vă spun poziţia clară a PNL. Respingem categoric o astfel de afirmaţie, că BNR ar fi vinovată pentru creşterea accelerată a inflaţiei în România. Pârghiile care sunt la dispoziţia BNR pentru a ţine inflaţia sub un anumit nivel, au fost folosite. Aceste pârghii înseamnă controlul masei monetare aflată în circulaţie şi slavă Domnului, nu s-au tipărit bani care să ducă la inflaţie. A doua pârghie este dobânda de referinţă, a fost folosită de BNR şi această dobândă de referinţă, este adevărat, după creşterea dobânzii pe piaţă şi mai ales după semnale foarte clare că este necesară creşterea dobânzii de referinţă. Şi în fine, a treia pârghie a fost folosită de BNR, şi anume oprirea unui derapaj al leului în raport cu principalele valute, în special cu euro”, a precizat Orban.

Potrivit preşedintelui PNL, Banca Naţională a încercat, a făcut tot ce a putut pentru a menţine leul la un nivel cât de cât acceptabil şi pentru a împiedica prăbuşirea monedei naţionale.

„Ca atare, BNR a făcut tot ceea ce trebuia făcut pentru a împiedica inflaţia. Singura sursă de inflaţie sunt politicile guvernamentale. Al doilea vinovat descoperit, care el deja face parte din propaganda mizerabilă a partidelor de guvernământ, deci a doua categorie de vinovaţi, sunt UE şi Fondul Monetar Internaţional. Domnul Dragnea, încearcă să justifice creşterea preţului la utilităţi, la energia electrică, la gaz, prin faptul că ne-a fost impus de către UE şi de către FMI să liberalizăm preţurile la energia electrică, la gaze şi la alte lucruri. Nu poate fi vinovată UE pentru faptul că respectă legislaţiile economiei de piaţă. România din momentul aderării la UE, şi chiar anterior aderării la UE, ştia foarte bine că aceste preţuri trebuie liberalizate şi că este normal şi firesc, ca într-o economie capitalistă să existe o piaţă şi în domeniul energiei. Nu poţi să consideri şi mai ales să îi păcăleşti pe români că aceste creşteri de preţuri se datorează liberalizării", a afirmat Orban.

În opinia şefului PNL, aceste creşteri de preţuri se datorează tot Guvernului.

„În domeniul energiei Guvernul are un cvasi-monopol. Companiile de stat producătoare de energie sunt principalele vinovate pentru creşterea preţului la energia electrică, de exemplu, prin faptul că au ieşit pe piaţă la nişte preţuri foarte mari, în special la tranzacţiile la piaţa pentru ziua următoare. De asemenea, toate celelalte politici guvernamentale au fost de natură a aduce la creşterea preţului la utilităţi. A treia vinovăţie descoperită de domnul Dragnea, şi care este o altă minciună gogonată, este aceea că, de exemplu, preţul la carburanţi a crescut din cauza creşterii preţului la baril pe piaţa internaţională. Eu nu ştiu ce îşi imaginează Dragnea. Că românii au uitat faptul că, deşi în campanie Dragnea şi cu Tăriceanu au promis eliminarea supraccizei la combustibil şi au şi făcut-o, acelaşi Guvern care în campanie a promis eliminarea supraccizei la combustibil, a reintrodus această supracciză la combustibil şi toate creşterile de preţuri la carburanţi se datorează în proporţie zdrobitoare reintroducerii supraccizei la carburanţi. Nu puteţi minţi oamenii la nesfârşit domnule Dragnea!”, a punctat Orban.

Liderul PSD îl întreabă retoric pe omologul său de la PSD dacă are impresia că românii au memoria aşa de scurtă şi că nu înţeleg care sunt mecanismele care stau la baza fixării preţului.

„Preţul a crescut din cauza deciziilor guvernamentale. De asemenea, tot din repertoriul propagandistic extras parcă din bagajul naţional comunist din perioada ceauşistă, de vină pentru creşterea preţurilor sunt companiile străine şi importatorii care au profitat de creşterea salariilor şi pensiilor pentru a mări preţurile sau care au creat diverse carteluri pentru a beneficia de aceste creşteri de salarii şi pensii. Domnule Dragnea, sunteţi un analfabet în materie de economie de piaţă. În economia de piaţă, preţurile se stabilesc prin echilibrul dintre cerere şi ofertă. De fiecare dată când cererea creşte, şi mai ales creşte spectaculos, oferta urmează cererea. Normal că dacă au crescut salarii şi pensii şi există o putere de cumpărare mai mare, dar nu există o creştere aferentă a producţiei interne, este firesc să crească importurile şi este firesc să crească preţurile”, a menţionat Orban.

Preşedintele PNL a subliniat că nu poţi să spui că toate aceste fenomene, de fapt, au blocat creşterea producţiei interne, „aşa cum minte cu neruşinare” liderul PSD.

„Producţia internă nu a crescut pentru că s-au blocat investiţiile şi pentru că harababura fiscală generalizată, instabilitatea legislativă şi fiscală din România au determinat şi companiile private să fie mai prudente în investiţii, în investiţii noi, în cazul unor investitori care ar fi vrut să investească în România şi care nu au investit. Ca atare, faptul că nu a crescut producţia este tot vina guvernelor dumneavoastră, domnule Dragnea, şi nicidecum vina unor altor companii, mai ales companiile străine care văd că le acuzaţi în mod nedrept cu fiecare ocazie. Şi tot pentru cultura dumneavoastră, uitaţi-vă pe datele INS şi veţi vedea că toate companiile care au avut posibilitatea au crescut preţurile, nu numai companiile care importă, nu numai companiile străine”, a conchis Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne