Dragnea şi Vâlcov, acuzaţi că visează "cai verzi pe pereţi"

Florin Cîţu
Florin Cîţu (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Liderul PSD Liviu Dragnea şi fostul ministru Darius Vâlcov sunt euforici după doar câteva procente de creştere economică, a atras atenţia joi, pe pagina sa de socializare, senatorul PNL Florin Cîţu.

"Urmează câteva zile în care vom discuta despre bugetul pentru 2018. Dar până să intrăm în detalii, trebuie să analizăm cât de credibilă este estimarea de deficit bugetar pentru 2018. Vă spun direct: NU ESTE! Să vă spun şi de ce. În primul rând să ne uităm la ce s-a întâmplat în 2017. La începutul anului Dragnea şi Vâlcov estimau cheltuieli bugetare de 33.6% din PIB şi venituri bugetare de 30.7 % din PIB. După 10 luni de zile şi o creştere economică peste aşteptări guvernul a trebuit să taie investiţii în valoare de 10 miliarde lei pentru a se apropia de un deficit de 2.96% din PIB. Astfel, guvernul acum estimează cheltuieli de 33% din PIB şi venituri de 30% din PIB. Este doar o estimare pentru sfârşit de an iar la cum arată execuţia bugetară sunt şanse foarte mari ca la sfârşitul anului veniturile bugetare să fie la fel sau mai mici ca cele din 2016 de 29.5% din PIB", a declarat Cîţu.

Potrivit senatorului, lecţia anilor 2016, 2017 - care de altfel poate fi luată ca regulă generală - este că veniturile la buget nu cresc foarte uşor de la un an la altul.

"Acum să ne uităm la propunerea pentru 2018. Dragnea şi Vâlcov plusează. Ignorând total experienţa anilor 2016-2017, propun cheltuieli bugetare de 34.6% din PIB şi venituri bugetare de, aici atenţia maximă vă rog, … 31.7% din PIB. Wow. E clar că Dragnea şi Vâlcov "nu ţin" la creştere economică peste aşteptări. Se "fac" imediat, după un punct procentual. Să vă explic de ce D&V visează cai verzi pe pereţi. În perioada 2004-2016 în medie, veniturile bugetare au scăzut ca procent din PIB de la un an la altul. OK. Scot anii de criză. În anii cu creştere economică veniturile bugetare ca procent din PIB au crescut în medie cu 0.4% pp de la un an la altul. Ignorând structura economiei, Dragnea şi Vâlcov ne spun că în 2018 ei vor creşte vemiturile la buget ca procent din PIB cu 2 puncte procentuale!", a continuat Cîţu.

Senatorul susţine că trebuie să repete asta pentru că vrea ca românii să înţeleagă cum vor să îi păcălească "aceşti iresponsabili".

"În 2017 veniturile fiscale sunt mai mici cu 1.1 pp faţă de 2016 deşi creşterea economia este peste aşteptări. Cu toate acestea, Dragnea şi Vâlcov ne spun că în 2018 vor face ceva ce nu s-a mai întâmplat în 27 de ani în România. Vor colecta mai mult la buget cu 2% din PIB. Asta într-un an în care introduc TVA defalcat, bulversează codul fiscal, dobânzile cresc, preţurile cresc, moneda se depreciază. Eu unul vă spun că este imposibil!!! Şi aşa cum v-am spus la începutul acestui că nu pot să ajungă la un deficit de 3% fără să taie (şi au tăiat peste 10 miliarde), vă spun că bugetul pentru 2018 este imposibil de implementat aşa cum arată acum", a precizat Cîţu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne