Dosarul Realitatea TV în vizorul DNA

Realitatea TV.
Realitatea TV. (www.filmari.tv)

Procurorii anticorupţie au efectuat luni, 35 de percheziţii în Bucureşti vizând o grupare acuzată de trafic de influenţă, delapidare, spălare de bani proveniţi din evaziune fiscală, înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi bancrută frauduloasă, potrivit Evz. Suma care face obiectul spălării de bani este de peste un milion de euro, reiese dintr-un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).

Procurorii DNA au percheziţionat imobilele deţinute de fratele lui Elan Schwartzenberg, într-un dosar care are legătură cu ancheta privind dispariţia de acum un an a lui Codruţ Marta, fostul şef de cabinet al fostului şef ANAF Sorin Blejnar. Au fost vizate, de asemenea, şi imobilele Monicăi Hoffman, o apropiată al lui Elan Schwartzenberg, precum şi cele ale lui Măricel Păcuraru, asociatul lui Cozmin Guşă de la Realitatea TV.

DNA a emis mandate de aducere pentru 16 persoane fizice care urmează să fie audiate. Din motive medicale, omul de afaceri Măricel Păcuraru a fost audiat acasă. Potrivit România TV, după audierea Monicăi Hoffman şi a lui Măricel Păcuraru procurorii urmează să decidă dacă se vor lua măsuri împotriva lor.

Potrivit anchetatorilor, mai mult de 30 de persoane fizice şi mai multe persoane juridice sunt implicate în acest dosar, printre care mai mulţi acţionari ai postului de televiziune Realitatea TV. În acest dosar este vizată operaţiunea de mărire artificială de capital la Realitatea TV.

Administratorul special al Realitatea Media, Florin Bercea, a dat şi el explicaţii în faţa procurorilor DNA. Şi omul de afaceri Sorin Ovidiu Vântu şi fiica sa, Ioana, au fost audiaţi la DNA în dosarul Realitatea TV.

Potrivit România TV, s-au efectuat percheziţii şi la sediul Realitatea Media, de unde au fost ridicate înscrisuri referitoare la acţiunile preluate de Elan Schwartzenberg de la Sorin Ovidiu Vântu. Anchetatorii suspectează că preluarea Realitatea Media a mascat de fapt o spălare de bani.

Elan Schwartzenberg a fost citat de nenumărate ori la DNA, dar acesta este de negăsit şi riscă să se emită un mandat de arestare în lipsă pe numele său.

Cozmin Guşă, martor în dosar

Cozmin Guşă, acţionar Realitatea Media S.A, a declarat, la Realitatea TV, că în opinia lui dosarul dispariţiei lui Codruţ Marta este unul complex.

"Sunt martor în acest dosar, după cum se ştie. În urma discuţiei cu doamna procuror, în urmă cu 2 luni când am fost la DNA, am înţeles că acest dosar al dispariţiei lui Codruţ Marta e unul complex, iar calitatea de martor care mie şi partenerului meu ne-a fost alocată în acest dosar presupunea nişte fapte ale lui Codruţ Marta din perioada în care Elan Schwartzenberg avea controlul asupra Realitatea TV, presupuse fapte nelegale care aveau legătură şi cu o posibilă activitate infracţională ale dispărutului Codruţ Marta. Acesta a avut o perioadă calitatea de administrator al uneia dintre firmele grupului, agenţia NewsIn care nu mai există. Eu, necunoscându-l niciodată pe Codruţ Marta, am înţeles că legătura era cu preluarea Realitatea Media de către mine şi asociatul meu după ce Elan Schwartzenberg nu a mai deţinut controlul acţionarial", a declarat Cozmin Guşă.

"Percheziţiile nu sunt neapărat un eveniment în sine. Ele au fost multe de-a lungul timpului de când aşa-zisul lot Vântu a fost arestat. Aceste încercări de căutare a unor sume de bani dispărute în paradisuri fiscale au fost făcute în baza unor comisii rogatorii aprobate de către statul român", a adăugat Guşă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne