Dolarul american rămâne ferm după comentariile unui oficial al Rezervei Federale / Yenul, sub supraveghere atentă

(photos.com)

Dolarul american a primit joi un impuls faţă de principalele valute, în condiţiile în care un oficial al Rezervei Federale (Fed) a SUA a declarat că nu se grăbeşte să reducă dobânzile pe fondul unei inflaţii persistente, pe când comercianţii se pregăteau pentru date economice cheie, informează Reuters.

Între timp, deşi nu era încă departe de pragul de 152, yenul se menţinea în faţa dolarului, după ce, miercuri, cei mai importanţi oficiali monetari japonezi au sugerat că sunt gata să intervină.

Vorbind de tranzacţiile din SUA, miercuri, guvernatorul Rezervei Federale, Christopher Waller, a declarat că recentele date dezamăgitoare privind inflaţia afirmă argumentele ca banca centrală americană să se abţină de la reducerea ţintei privind rata dobânzii pe termen scurt.

"Nu există nicio grabă de a reduce rata dobânzii de politică monetară" în acest moment, a declarat Waller într-un discurs pregătit pentru a fi rostit în faţa unei adunări a Clubului Economic din New York.

Indicele dolarului, o măsură a dolarului în raport cu principalele monede similare, a crescut în urma comentariilor lui Waller şi s-a menţinut în mare parte neschimbat la 104,41. Acesta a câştigat aproximativ 3% până acum în 2024.

Aşteptările pieţei pentru prima reducere a ratei dobânzii care va avea loc la şedinţa din iunie a Fed au scăzut oarecum, în prezent estimând o şansă de 60%, comparativ cu 67% în jurul acestei perioade săptămâna trecută, potrivit instrumentului CME FedWatch.

Discursul lui Waller este un "indiciu că Fed este mai precaută în privinţa unei inflaţii mai aderente, poate chiar a unei reaccelerări a creşterii preţurilor, a declarat Kyle Rodda, analist senior al pieţei financiare la Capital.com.

Acţiunile americane au încheiat miercuri în creştere, S&P 500 stabilind un nou record de închidere înainte de raportul cheie de vineri privind inflaţia.

În timp ce banca centrală a semnalat disponibilitatea de a trece, într-o oarecare măsură, peste unele hopuri de pe parcurs, Rodda percepe că argumentele pentru reducerea ratelor au slăbit în ansamblu.

"O estimare puternică a inflaţiei mâine ar putea pune sub semnul întrebării dacă preţul pieţei pentru trei reduceri în 2024 este justificat", ceea ce ar fi un lucru pozitiv pentru dolar, a adăugat el.

Traderii aşteaptă cifrele cheie ale inflaţiei de bază din SUA, care vor fi publicate vineri, după un salt peste aşteptări al comenzilor de bunuri de folosinţă îndelungată din SUA, marţi, care a stimulat deja dolarul în raport cu yenul.

Miercuri, dolarul a ajuns la 151,975 yeni, cel mai ridicat nivel faţă de yen de la jumătatea anului 1990.

Yenul s-a apreciat puţin după ce autorităţile japoneze au organizat miercuri o reuniune pe tema slăbirii monedei, iar diplomatul de top al monedei, Masato Kanda, a declarat că "nu va exclude nicio măsură pentru a răspunde la mişcările dezordonate ale FX".

Ministrul de Finanţe Shunichi Suzuki a declarat mai devreme în aceeaşi zi că autorităţile ar putea lua "măsuri decisive", un limbaj pe care nu l-a mai folosit de la ultima intervenţie a Japoniei în 2022.

Acest lucru a pus piaţa pe jar pentru orice semn că autorităţile îşi susţin cuvintele cu acţiuni.

"Este puţin probabil ca cineva să plătească 152,01 yeni pentru USD/JPY astăzi din cauza acestui risc. Dar, în absenţa unei intervenţii înainte de weekend, bănuim cu tărie că cineva o va face săptămâna viitoare", a scris într-o notă Ray Attrill, şeful strategiei valutare de la National Australia Bank.

Japonia a intervenit pe piaţa valutară de trei ori în 2022, vânzând dolari pentru a cumpăra yeni, prima dată în septembrie şi din nou în octombrie, când yenul a alunecat spre un minim al ultimilor 32 de ani de 152 pentru un dolar.

Moneda japoneză a fost ultima dată fixată la 151,37 faţă de dolar.

Între timp, un rezumat al opiniilor de la şedinţa din martie a Băncii Japoniei, publicat joi, a arătat că factorii de decizie politică au fost divizaţi cu privire la faptul că economia este suficient de puternică pentru a face faţă unei ieşiri din politica monetară ultra-uşoară.

În altă parte, euro a scăzut cu 0,11%, la 1,0814 dolari. Lira sterlină a scăzut cu 0,17%, la 1,2616 USD.

În ceea ce priveşte criptomonedele, bitcoin a crescut ultima dată cu 1,14%, la 69.648,86 USD.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie