Dolarii nord-coreeni

(BAY ISMOYO / AFP / Getty Images)

Cea mai ermetică şi mai izolată ţară din lume, îşi schimbă total politica când este vorba de trafic clandestin şi de falsificări, notează ziarista Rosa Massague în editorialul său publicat vineri de ziarul El Periodico.

Izolată în delirul său dinastico-comunist, Coreea de Nord este principaul producător din lume de bancnote false de o sută de dolari. Şi face acest lucru de peste 20 de ani. Rezultatul este perfect iar falsificările atât de greu de detectat încât bancnotele sunt cunoscute drept superdolari: dolarii nord-coreeni, spune ea.

Materialul pentru tipărirea lor provine din locuri diferite precum Elveţia, Austria şi Japonia (matriţa), Hong Kong (hârtia) sau Franţa (cerneala). Şi desigur, dolarii falşi nu au nicio problemă în a găsi cale de ieşire din acea închisoare.

Desigur, într-o ţară unde iniţiativa privată este puţin recomandabilă, falsificarea monedei nu este un oficiu rezervat indivizilor în afara legii. Este o chestiune de stat, iar fabricarea dolarilor cu chipul lui Benjamin Franklin se face în instalaţii controlate direct sau indirect de Partidul Comunist.

Moneda falsă nu este singura specialitate a regimului de la Phenian. Este urmată de cea a falsificării de ţigări. Până de curând ţigările Camel nord-coreene erau o afacere profitabilă dar de curând s-a optat pentru schimbarea lor cu Marlboro. O mare parte a industriei farmaceutice produce amfetamine pentru piaţa japoneză şi Viagra pentru alte pieţe.

De fapt, cu excepţia dolarilor, multe din falsificările produse de Coreea de Nord se fac sub acoperirea Chinei, ţară expertă în imitaţii de tot felul. Administraţia Bush a luptat pentru ca Beijingul să ajute la combaterea falsificării de dolari, dar a fost o încercare zadarnică.

Potrivit ziaristului Misha Glenny, expert în delincvenţa internaţională, fabricarea frauduloasă are un efect colateral neaşteptat şi pozitiv, 'paradoxal face ca Asia să fie un loc mai stabil', deoarece China nu vrea ca 'ca un vecin nuclearizat atât de indispensabil să se plimbe liber printr-o regiune care se schimbă tot mai repede'.

Este mai bine să-l transforme într-un satelit economic. Coreea de Nord s-a dovedit a fi un elev de frunte al Chinei în arta falsificării. Chiar prea bun. Se zvoneşte că matriţele clandestine nord-coreeane sunt capabile să falsifice inclusiv banconte chineze renminbi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe