Dodon promite înlesniri fiscale. Expert: Statul trebuie să se împrumute cât de mult posibil pentru a acoperi găurile din buget mai întâi

(Captură Foto)

Autorităţile de la Chişinău au promis o serie de măsuri economice şi înlesniri fiscale pentru a susţine populaţia financiar vulnerabilă şi mediul de afaceri. Anunţul a fost făcut de preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, după şedinţa comună cu prim-ministrul Ion Chicu şi preşedintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Potrivit şefului statului, deciziile ar fi fost consultate cu oamenii de afaceri şi experţii economici, care consideră că statul trebuie să fie un jucător activ pentru atenuarea crizei. Astfel, începând din aprilie curent, peste 40% din cheltuielile pe care le suportă angajatorii la plata salariilor ar urma să fie rambursate din bugetele locale şi din fondurile de asigurare socială şi medicală pe toată durata stării de urgenţă.

Statul ar urma să asigure şi plata indemnizaţiilor pentru persoanele afectate de şomaj în mărime de 2775 de lei. Fondul de subvenţionare în agricultură va fi suplimentat cu încă 50 de milioane de lei, care pot fi accesaţi de cetăţenii moldoveni întorşi de peste hotare şi care vor să investească în acest sector. Oamenii vor mai avea posibilitate să ceară de la bănci şi companii de microfinanţare reeşalonarea datoriilor, transmite Radio Chişinău.

„Pentru toate întreprinderile afectate, a căror activitate a fost sistată prin decizia Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, statul contribuie la fondul de salarizare. Aceasta se va întâmpla potrivit salariului din februarie şi listei de angajaţi din ziua de întâi martie”, a declarat Dodon.

În context, expertul economic Veaceslav Ioniţă a specificat că statul trebuie să vină în susţinerea mediului de afaceri pentru că are posibilităţi de a identifica fonduri mai mari decât cei din sectorul privat.

Totodată, acesta consideră că Republica Moldova ar trebui să se împrumute pentru a rezista presiunii asupra bugetului. Potrivit expertului, soluţia ar putea veni din partea Fondului Monetar Internaţional care este dispus să ne acorde un credit de 117 milioane de dolari americani. Deocamdată, împrumutul rusesc rămâne doar la nivel de promisiuni, a punctat Veaceslav Ioniţă.

„Recomandarea mea pe care o formulez deja de câteva săptămâni este doar una. Statul trebuie să se împrumute cât de mult posibil, să găsească bani, în primul rând ca să acopere găurile din buget ca să acorde facilităţi fiscale”, a explicat Ioniţă.

Potrivit sursei citate, Chicu a menţionat că propunerile au fost formulate împreună cu reprezentanţii mediului de afaceri. Prim-ministrul a anunţat că vor urma şi alte măsuri. Până acum, Comisia pentru Situaţii Excepţionale a decis reducerea cotei TVA în sectorul horeca, introducerea moratoriului la controalele de stat şi anularea unor impozite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe