Doctori chinezi arestaţi pentru folosirea pacienţilor cu cancer decedaţi în scheme cu asigurări

În această poză medici şi infirmiere acordă prim ajutor unei persoane rănite de o explozie, China, 2 august 2014.
În această poză medici şi infirmiere acordă prim ajutor unei persoane rănite de o explozie, China, 2 august 2014. (Johannes EiseleE/AFP/Getty Images)

Un grup de doctori chinezi au fost arestaţi pentru mai multe cazuri de fraudă în asigurări, întrucât au folosit cadavrele pacienţilor cu cancer recent decedaţi pentru falsificarea unor accidente rutiere şi au colectat compensaţii în valoare de milioane de yuani.

Presa chineză de stat a raportat în 19 mai că mai mulţi doctori care lucrau la Spitalul Popular Districtual Biling din provincia Anhui din Estul Chinei au fost suspectaţi de implicare într-un grup de infracţiuni cu asigurări.

Începând cu luna mai 2011, un doctor numit Yang a început să caute pacienţi cu cancer în stadiu terminal la cererea lui Wang, care la acea vreme era director al Departamentului pentru Asigurări Medicale din cadrul spitalului din Anhui.

Împreună, cei doi bărbaţi au încurajat pacienţii cu cancer să cumpere poliţe scumpe de asigurări. Când pacientul în cauză murea, Yang aranja un accident auto în colaborare cu membrii familiei acestuia. Doi alţi doctori, supranumiţi Ning şi Li, se grăbeau la faţa locului “accidentului” şi se prefăceau că acordau îngrijiri medicale pacientului deja decedat, al cărui trup era folosit de Yang ca o unealtă în această schemă.

Apoi Yang întocmea o fişă de deces şi executa procedurile necesare pentru a solicita compensaţiile din partea companiilor de asigurări. El şi complicii săi au participat la 42 de astfel de cazuri de accidente false în care au folosit pacienţi cu cancer decedaţi, conform presei chineze de stat. Dintre acestea, 25 de cazuri au reuşit, aducând doctorilor aproximativ 3 milioane de yuani (aproximativ 480.000 USD).

S-a aflat despre afacerile grupului în luna ianuarie când biroul local al securităţii publice a primit din partea companiilor de asigurări câteva rapoarte de presupusă fraudă, incluzând cinci sesizări care aveau legătură cu Yang.

Investigaţia a dezvăluit că Yang a avut un contact frecvent cu şoferii maşinilor implicate în multe dintre aşa zisele accidente. Mai mult, conform investigaţiei, aceşti şoferi erau toţi rudele sale.

Şapte suspecţi au fost arestaţi şi plasaţi în detenţie, a raportat ziarul chinez de stat Cotidianul Poporului.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe