Divergenţe cu privire la soarta cotei unice de impozitare în Bulgaria (presă)

(photos.com)

Soarta cotei unice de impozitare provoacă discuţii aprinse în paginile ziarului sofiot 24 Ceasa. În prezent, în Bulgaria se aplică cea mai mică cotă de impozitare din Europa, de 10% pe veniturile persoanelor fizice.

Ziaristul Valeri Naidenov susţine că această cotă este dăunătoare pentru economie. 'Este o minciună că această cotă unică duce la creşterea încasările la buget, este o minciună că ea reduce ponderea sectorului gri, este o minciună că ea atrage investiţii', afirmă el. Naidenov susţine că introducerea cotei unice a avut un impact negativ asupra celor mai săraci. Înainte de anul 2008, a existat un venit minim care nu se impozita şi în acest fel aproximativ 300.000 de euro anual rămâneau la cei mai săraci bulgari.

Analistul Gheorghi Anghelov nu este însă de acord. El precizează că înainte de anul 2008 nu numai cei mai săraci, ci toţi salariaţii beneficiau de o sumă de 100 de euro care nu se impozita şi plăteau impozite numai pentru restul de peste aceşti 100 de euro. Astfel, din cei 300.000 euro la persoanele cu salarii minime rămâneau în jur de 22.000 euro, adică de 13 ori mai puţin faţă de suma menţionată de Naidenov. Nu este adevărat că cei mai săraci au fost cei mai afectaţi de introducerea cotei unice, continuă Anghelov.

În primul rând, cota de impozitare a fost diminuată pentru toţi, inclusiv şi pentru ei. În al doilea rând, simultan cu introducerea acestei cote, a fost implementat un set de măsuri menite să realizeze sistemul de impozitare şi să stimuleze creşterea veniturilor, adaugă expertul, care face parte din Institutul pentru o Societate Deschisă. Este bine să precizăm că cei mai mulţi săraci sunt şomeri sau pensionari. Adică, ei se află în afara pieţei muncii şi pentru ei este totuna dacă va fi sau nu cota unică, pentru că oricum nu plătesc impozite. Nu impozitul este o problemă, ci lipsa locurilor de muncă. Nici ei nu vor deveni bogaţi, nici Bulgaria nu se va transforma într-o minune economică dacă ne întoarcem la sistemul vechi, scrie Anghelov.

De aceeaşi părere este şi analistul Liubomir Daţov, care spune: 'Există mai multe studii care arată că sistemul bulgar de impozitare este 'growth friendly' (care stimulează creşterea - n.r.)'. Nimeni nu renunţă la ceva care funcţionează, afirmă el.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe