Distrugătorul american USS Porter a ajuns la baza navală din Rota, Spania

Distrugătorul USS Porter soseşte în Rota, Spania, în 30 aprilie 2015.
Distrugătorul USS Porter soseşte în Rota, Spania, în 30 aprilie 2015. (Captură Foto)

Distrugătorul american USS Porter a sosit joi la noua sa “reşedinţă” din sudul Spaniei, fiind cea de-a 3-a din cele 4 nave de luptă americane care vor staţiona în Europa ca parte a sistemului de apărare antirachetă al NATO.

Distrugătorul din clasa Arleigh Burke este echipat cu sistemul de luptă Aegis, proiectat pentru a intercepta şi distruge rachete cu rază medie de acţiune. Nava va efectua patrule regulate timp de 4 luni de la baza navală din Rota, ca parte a Abordării Europene Adaptive în Etape (EPAA) – respectiv contribuţia americană la scutul antirachetă al NATO în Europa.

Distrugătorul Porter a părăsit Norfolk, Virginia în luna martie şi acum se alătură altor două distrugătoare staţionate în Rota: USS Donald Cook şi USS Ross, care au sosit în 2014. Cel de-al patrulea distrugător, USS Carney, este aşteptat să ajungă la Rota în cursul acestui an, susţine publicaţia Stars & Stripes.

Scutul antirachetă al NATO a cauzat o dispută majoră cu Rusia, care susţine că acesta este îndreptat împotriva propriului său arsenal de rachete nucleare. SUA şi aliaţii săi din NATO insistă că sistemul de apărare urmăreşte să protejeze Europa de ţări potenţial ostile, precum Iranul.

Alte componente ale EPAA includ o staţie radar în Turcia, un sediu de comandă în Germania şi locaţii de interceptare planificate în România şi Polonia.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe