Deseuri radioactive descoperite in apa de baut din Pennsylvania

(Scott Olson / Getty Images)

NEW YORK — O investigatie complexa a ziarului New York Times a dezvaluit contaminarea radioactiva a apei de baut din aval provocata de centralele de fisurare hidraulica (hidro-fisurare) din Pennsylvania. Anumite forme de hidro-fisurare au loc in prezent in statul New York, legile permitand luarea in considerare a unui numar suplimentar de forme de hidro-fisurare.

Metoda controversata de obtinere a gazului natural din sisturile argiloase, ce consta in explodarea in interiorul pamantului a unei solutii formata din apa, nisip si diverse chimicale, a ingrijorat de ceva timp rezidentii din New York City, Pennsylvania. Uttica and Marcellus Shales, unde se afla un bogat depozit de gaze naturale, este prea apropiat de sursele de apa potabila.

In timp ce gazul natural este aclamat ca o alternativa mai verde pentru energia generata din carbuni si petrol, ecologistii si cetatenii ingrijorati avertizeaza ca sursele de apa ar putea fi contaminate in mod irevocabil.

Ian Urbina, reporter la New York Times, a publicat un articol in 26 februarie in care a detaliat o analiza asupra a mii de documente ale EPA (Agentia americana pentru Protectia Mediului), ale organelor de reglementare si ale celor care se ocupa cu operatiunile din forare.

“Documentele dezvaluie ca apele reziduale, care deseori ajung la anumite centrale ce nu sunt proiectate sa le tratateze si apoi sunt deversate in rauri care alimenteaza apa de baut, contin niveluri de radioactivitate mai mari decat se stia inainte si cu mult mai mari decat nivelul pe care organismenele de reglementare sustin ca este sigur pentru ca aceste centrale de tratare sa poata face o treaba buna”, sustine Urbina.

Investigatia a dezvaluit ca apele care trec prin multe dintre aceste centrale de tratare se scurg in bazinele raurilor majore din Pennsylvania. Aceste bazine hranesc raurile din care milioane de oameni isi procura apa de baut. Desi este un caz extrem, sustine Urbina, fisurarea hidraulica prezinta o amenintare pentru apa de baut din intreaga tara.

Raportul arata ca acei contaminatori radioactivi nu pot fi inlaturati complet din apele reziduale cu ajutorul tehnologiei actuale de tratare a apei.

In timp ce oficialii EPA si-au exprimat in documentele interne anumite ingrijorari in legatura cu contaminarea, se pare ca EPA nu a actionat pentru a schimba situatia.

“EPA nu a intervenit. De fapt, organele de reglementare de la nivel federal si de stat permit functionarea majoritatii centralelor de tratare a apelor reziduale care accepta ca deseurile provenite din activitatile de forare sa nu fie testate pentru radioactivitate. Si, gratie organismelor de reglementare, majoritatea centralelor care primesc apa de consum in Pennsylvania si sunt situate in aval fata de centratele de tratare a apelor reziduale nu au fost testate pentru radioactivitate inca dinainte de 2006, chiar daca intensificarea operatiunilor de forare a inceput in 2008”, a adaugat Urbina.

La scurt timp dupa publicarea acestui raport, Proiectul de Lege H.R. 1 a cauzat nemultumiri in randul grupurilor pentru protectia mediului si in randul cetatenilor ingrijorati in legatura cu protejarea apei de baut a natiunii. Proiectul de lege, care evidentiaza reduceri propuse pentru o gama larga de domenii care vor fi evaluate cu bugetul federal, va efectua o reducere de buget de 67%, sau 1,4 miliarde de dolari pentru Fondului Rotativ de Stat al EPA pentru Apa Curata.

Acest Fond este folosit pentru infrastructura de colectare, epurare si evacuare a apelor reziduale — o zona in care expertii sustin ca exista o nevoie pentru imbunatatiri daca fisurarea hidraulica va continua sa se extinda ca o industrie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe