Deputaţii PAS cer audierea ministrului Sănătăţii în Parlament. „R. Moldova poate preveni sau combate coronavirusul?”

Autorităţile de la Chişinău încă nu au discutat cu toţi medicii specialişti în boli infecţioase din ţară privind măsurile care trebuie întreprinse pentru a proteja cetăţenii de coronavirus, afirmă Dan Perciun.
Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan
Medici în spitale din China se luptă cu epidemia cauzată de coronavirus Wuhan (HECTOR RETAMAL/AFP via Getty Images)

Deputaţii PAS au solicitat Biroului permanent al Parlamentului audierea ministrului Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale, Viorica Dumbrăveanu, în cadrul şedinţei de plen de joi, 27 februarie, pentru discutarea subiectului „de importanţă publică majoră” privind răspândirea rapidă a coronavirusului. „Sperăm că deputaţii din alte fracţiuni vor da curs acestui demers.”

Reprezentantul fracţiunii PAS în Parlament Dan Perciun, în cadrul unei conferinţe de presă, a declarat că este important de clarificat „care este bugetul alocat pentru prevenirea şi combaterea Coronavirusului de către R. Moldova? În ce măsură este aplicată fişa epidemiologică şi care este metoda de triere a persoanelor care intră în ţară pe cale aeriană şi terestră? În cazul în care o persoană este depistată cu febră, care sunt paşii următori pentru a o izola sau pentru a o pune în carantină, în cazul în care se confirmă prezenţa virusului?”.

„Care sunt echipamentele speciale necesare pentru medici şi de ce stocuri dispune Republica Moldova? De câte spaţii de carantină dispunem şi unde sunt ele? De câte ventilatoare şi monitoare dispunem? În ce stare sunt, în ce spitale se află acestea?

Există planuri pentru a procura ventilatoare suplimentare? Care sunt stocurile exacte de medicamente disponibile astăzi şi dacă este nevoie de achiziţii suplimentare”, a adăugat parlamentarul.

Totodată, Dan Perciun a ţinut să atenţioneze că în Moldova există doar 480 de teste pentru a depista coronavirus şi a întrebat dacă „sunt sau nu suficiente?”.

Mai mult, acesta a subliniat că autorităţile responsabile încă nu ar fi organizat o discuţie cu toţi medicii specialişti în boli infecţioase din ţară în ceea ce priveşte măsurile care trebuie întreprinse. „Acest subiect nicidecum nu este unul politic. Este important să evităm panica şi să fim pregătiţi. Să fim convinşi că autorităţile R. Moldova fac tot posibilul pentru a ne proteja de acest virus.”

În prezent, în Italia, numărul persoanelor infectate cu coronavirus şi decedate a ajuns la 11 - 9 morţi în regiunea Lombardia şi alţi 2 în Veneto. Cele peste 300 de cazuri de infecţie cu virusul Wuhan înregistrate în Italia fac din ţara peninsulară unul dintre cele mai mari focare din afara Asiei.

Între timp, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale de la Chişinău recomandă persoanelor revenite în ţară, care au călătorit în zone cu transmitere comunitară extinsă a infecţiei cu coronavirus de tip nou, şi care nu prezintă simptome de boală, precum: febră, tuse, rinoree, neapărat să se adreseze la medicul de familie de sector, pentru examinare şi monitorizare la domiciliu timp de 14 zile.

De menţionat că autorităţile comuniste din China au declarat iniţial că perioada de incubaţie a virusului este de 14 zile, după care, cu câteva săptămâni în urmă, specialiştii au semnalat perioade de incubaţie de până la 24 de zile, aruncând în aer eficacitatea carantinelor impuse de 14 zile.

Veştile şi mai rele au survenit atunci când virusologii au publicat rapoarte conform cărora virusul Wuhan poate supravieţui timp de 9 zile pe suprafeţe metalice, plastic, sticlă, complicând şi mai mult eforturile de a ţine sub control epidemia.

Epidemiologi de renume mondial au afirmat că virusul Wuhan are potenţialul de a îmbolnăvi între 60 şi 80% din populaţia globului. În prezent, rata mortalităţii nu este clară, dat fiind că statisticile Chinei sunt extrem de lipsite de credibilitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe