Delfinii şi leii de mare, armele fiabile ale contraterorismului american

În lumea puţin cunoscută a contraterorismului american, unul dintre cele mai eficiente sisteme de detecţie este un animal de circa 270 de kilograme, care munceşte pentru 9 kilograme de peşte pe zi, relatează CNN.

Încă din anii '60, Statele Unite şi câteva alte ţări au antrenat delfini şi lei de mare pentru a depista în mare mine şi scafandri, pentru a recupera torpile inactive şi pentru a testa diverse echipamente folosite în exerciţiile marinei militare.

În 72 de ore, aceste animale pot fi transportate pentru a-şi îndeplini misiunea oriunde în lume, cu un avion cargo C-130, iar cel mai recent exemplu îl constituie delfinii, care au fost duşi în Irak, pentru a depista mine în Golful Persic.

Leii de mare din programul pentru mamifere al marinei americane au recuperat torpile şi instrumente scăpate în ocean care valorează milioane de dolari.

Marina americană a ţinut secret acest program până în anii 1990.

În prezent, în program sunt incluşi circa 75 de delfini din Pacific şi 35 de lei de mare californieni.

Delfinii au avantajul de a fi înzestraţi cu un sonar natural care depistează ţintele mai bine decât orice instrument făcut de mâna omului, iar leii de mare sunt cunoscuţi pentru acuitatea vederii lor sub apă.

Nu numai că aceste mamifere marine depistează obiecte şi aduc înapoi armatei americane echipamente de milioane de dolari, dar ele ajută şi la salvarea de vieţi omeneşti, precizează CNN.

Marina americană nu a dezvăluit dacă delfinii şi leii de mare au interceptat efectiv terorişti care încercau să atace orice fel de ţinte americane, dar oficialii programului subliniază "efectul de disuasiune" pe care îl au aceste animale.

Au fost folosite în exerciţii din Alaska până în Hawaii, operând în diverse medii şi condiţii de temperatură.

Delfinii trimişi în războiul din Irak au executat operaţiuni de depistare de mine şi au avut rol de "cercetaşi", asigurând trecerea în siguranţă a navelor umanitare care aduceau ajutor. Unii dintre aceşti "veterani" ai războiului din Irak acum s-au întors acasă şi au o nouă misiune: să păzească submarinele nucleare în bazele lor din porturile Bremerton, Washington, şi Groton, Connecticut.

Aceste animale sunt învăţate pe de altă parte, la antrenamente, cum să intercepteze scafandri potenţial ostili.

Un întreg domeniu în securitatea porturilor este consacrat apărării împotriva unor scafandri. Acest tip de operaţiuni este practicat în întreaga lume de un număr limitat de forţe speciale. Folosind tuburi de oxigen, profitând de întuneric, scafandrii sunt o modalitate foarte bună de a atinge o ţintă în deplină discreţie şi de a trece la atac folosindu-se de elementul surpriză. Germanii din Kampfschwimmers, unitatea Shayatet 13 din Israel şi U.S. Navy SEAL sunt considerate în general primele unităţi care se antrenează şi întreprind operaţiuni de contraterorism subacvatic.

În 2002, rapoarte secrete scurse dinspre comunitatea de informaţii, întocmite în urma interogării unor suspecţi în Afganistan, avertizau că Al-Qaeda intenţionează să folosească scafandri pentru a ataca navele americane în porturi sau în rada porturilor. Chiar şi una dintre pozele suspectului din atentatele de la Oslo, Anders Behring Breivik, îl înfăţişează ţinând o puşcă de asalt modificată, ce pare a fi un echipament de luptă subacvatic.

În anii '60, marina americană a început să studieze hidrodinamica unui delfin din Pacific în efortul de a ameliora performanţa torpilelor. Marina a realizat în curând incredibila eficienţă a sonarului natural cu care este înzestrat delfinul, care are o abilitate excelentă de a detecta obiecte - şi oameni - greu să găsit sub apă.

În următorul sfert de secol, US Navy a experimentat în secret tehnica folosirii mamiferelor pentru a găsi sub apă obiecte, pentru a depista mine şi pentru a anihila acţiunea scafandrilor (între altele, leii de mare le pot aplica un echipament gen lasou). Delfinii au fost trimişi inclusiv în Vietnam.

După descretizarea programului, în anii '90, cartierul general al programului pentru delfini şi lei de mare a fost stabilit la baza navală Point Loma din San Diego. În program sunt implicaţi nu numai experţi militari, dar şi biologi, veterinari, oameni de ştiinţă, dresori. Programul are un buget anual de 20 de milioane de dolari.

Confruntaţi cu terorii conspiraţioniste şi acuzaţi de apărătorii drepturilor animalelor că le folosesc în operaţiuni ofensive, de plasare a minelor şi atacuri, US Navy a permis treptat accesul public la program, iar în aprilie CNN a avut ocazia să experimenteze direct cât de fiabile sunt aceste animale în depistarea posibilelor ameninţări.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe