Delegaţia R. Moldova în CUC atenţionează asupra acţiunilor abuzive ale structurilor de forţă transnistrene

Transnistria este reprezentată de culoarea roşie.
Transnistria este reprezentată de culoarea roşie. (wikipedia.org)

La Bender s-a desfăşurat ieri şedinţa ordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC), prezidată de co-preşedintele din partea Federaţiei Ruse.

În cadrul şedinţei, delegaţia Republicii Moldova a pledat pentru reluarea activităţii normale a CUC şi examinarea problemelor existente în Zona de Securitate, care au fost provocate de acţiunile unilaterale ale structurilor din stânga Nistrului, precum majorarea necoordonată şi ilegală a infrastructurii aşa-numitelor posturi migraţionale, de grăniceri şi vameşi; complicarea procedurii de înregistrare migraţională cu scopul limitării pînă la 90 de zile a termenului de aflare în stânga Nistrului; blocarea premeditată a deplasării observatorilor militari la locul incidentelor, precum şi blocarea căilor de acces către terenurile agricole (prin săparea unor şanţuri) în vecinătatea satelor Doroţcaia şi Pohrebea din raionul Dubăsari etc.

Datorită faptului că poziţiile părţilor nu au suferit schimbări esenţiale, co-preşedintele Comisiei din partea Federaţiei Ruse a suspendat discuţiile pentru următoarea şedinţă.

La propunerea delegaţiei Federaţiei Ruse în CUC s-a desfăşurat şedinţa extraordinară, în cadrul căreia a fost aprobată numirea unui nou observator militar din partea FR.

În cadrul şedinţei, Delegaţia Republicii Moldova a făcut o adresare către toate delegaţiile participante, prin care atrage atenţia asupra acţiunilor nelegitime şi abuzive ale structurilor de forţă transnistrene, care nu au fost coordonate cu Comisia Unificată de Control. Ca urmare, acţiunile respective creează noi impedimente în calea liberei circulaţii, limitează accesul proprietarilor la terenurile de după traseul Rîbniţa-Tiraspol şi premeditat subminează activitatea mecanismelor de pacificare şi tensionează situaţia din Zonă de Securitate.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe