Delegat rus respinge acuzaţiile că Moscova ar înarma talibanii din Afganistan

Luptători talibani în Afganistan
Luptători talibani în Afganistan (Getty Images)

Delegatul special al Rusiei în Afganistan a respins acuzaţiile Pentagonului că Moscova ar fi furnizat arme talibanilor în războiul de 16 ani împotriva forţelor americane şi ale guvernului afgan.

Zamir Kabulov a declarat joi, la Moscova, că luptătorii talibani ar fi putut cumpăra ilegal toate armele de care aveau nevoie de la guvernul şi poliţia din Afganistan, adăugând că Rusia a refuzat de asemenea să ofere militanţilor bani pentru a achiziţiona arme.

Contactele Rusiei cu talibanii au urmărit, aparent, să asigure siguranţa cetăţenilor ruşi din Afganistan şi să încurajeze militanţii să ia parte la discuţiile pentru pace, a precizat Kabulov.

„Am stabilit contacte în urmă cu câţiva ani, când am devenit foarte îngrijoraţi cu privire la posibilele ameninţări teroriste la adresa misiunii ruse şi a cetăţenilor ruşi din Afganistan”, a afirmat Kabulov. „Era important pentru noi să clarificăm planurile talibanilor privind cetăţenii noştri şi am primit asigurări că ei nu au niciun fel de intenţii ostile privind cetăţenii ruşi.”

Kabulov a mai declarat că unii lideri talibani susţin negocierile pentru pace cu guvernul din Kabul, însă până acum ei reprezintă o minoritate.

Oficialul rus a mai precizat că Moscova a susţinut iniţial războiul SUA în Afganistan, care a fost lansat la câteva luni după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001 şi care iniţial urmărea să elimine paradisurile sigure folosite de militanţii Al-Qaeda care, aparent, ar fi pus la cale acele atacuri.

Dar afirmaţiile lui Kabulov contrazic o serie de imagini video prezentate anul trecut de CNN, care par să arate luptători talibani în posesia unui armament îmbunătăţit, despre care militanţii susţin că a fost furnizat de surse ale guvernului rus.

Potrivit CNN, o facţiune talibană a declarat că a primit gratis arme din Tadjikistan, peste graniţă, după ce au fost trimise în acea ţară de către ruşi. Un alt grup care s-a desprins din militanţii talibani a precizat că a confiscat arme de la grupul taliban principal şi că acestea au provenit iniţial din Rusia prin Iran.

De asemenea, comandantul trupelor americane în Afganistan, generalul John Nicholson, a declarat la începutul anului trecut că nu respinge informaţiile care susţin că Moscova furnizează sprijin, inclusiv arme, grupului militant.

El a fost întrebat de către un reporter: „Aşadar, nu negaţi faptul că [Rusia] trimite arme?”. Iar Nicholson a răspuns: „Oh, nu, nu neg acest lucru”.

În acelaşi timp, un oficial militar american de rang înalt, cerând să rămână anonim, a declarat reporterilor că informaţiile arată că Rusia furnizează sprijin financiar şi militar talibanilor, în special arme, cum ar fi mitraliere.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe