De Ziua Limbii Române, Bookfest a ajuns şi la Chişinău

Unul dintre cele mai importante evenimente ale industriei editoriale din România, Bookfest, a ajuns în premieră la Chişinău chiar de Ziua naţională a Limbii Române.
Salonul de Carte "Bookfest" în premieră la Chişinău
Salonul de Carte "Bookfest" în premieră la Chişinău (Epoch Times România)

În perioada 31 august – 4 septembrie 2016, moldovenii pasionaţi de lectură au şansa să viziteze Salonul Internaţional de Carte “Bookfest”, care a ajuns în premieră şi la Chişinău.

Evenimentul este organizat, în contextul sărbătoririi celor 25 de ani de independenţă a Republicii Moldova, de către Ministerul Culturii al Republicii Moldova în parteneriat cu Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru românii de pretutindeni, Biblioteca Naţională a Republicii Moldova, Uniunea Editorilor din Republica Moldova şi Asociaţia Editorilor din România.

În ziua de inaugurare a Salonului de Carte, zeci de cititori şi autori au vizitat standurile editurilor din Moldova cât şi din România. “Evenimentul este unul foarte bine venit, mai ales în contextul sărbătorii de astăzi, 31 august, Ziua Limbii Române”, a relatat un vizitator al Salonului de Carte.

“Chiar dacă am mii de cărţi româneşti în biblioteca casei, acest eveniment îmi reaminteşte despre frumuseţea lecturii şi valoarea pe care o au cărţile în ziua de azi, când ar părea că lectura nu mai este la fel de importantă”, a mai precizat acesta.

Pentru academicianul Ion Dediu, Bookfest este evenimentul care are toate şansele să înveţe moldovenii să îndrăgească cititul. “Dacă se va păstra permanenţa acestui pod de cărţi dintre Bucureşti şi Chişinău, sper să putem contrazice spusele lui Dimitrie Cantemir care zicea că moldovenii sunt leneşi la citit”, a declarat pentru Epoch Times Dediu.

Despre preţurile afişate, vizitatorii au avut păreri împărţite. De exemplu, un vizitator a recunoscut că nu şi-ar putea permite să cumpere cărţi dacă nu ar avea susţinerea copiilor săi de peste hotare. “Pensia mea este de o sută de euro, de aceea, din aceşti bani nu îmi pot permite cărţi. Totuşi copiii mei de peste hotare ştiu pasiunea mea, de aceea astăzi am “mână liberă” pentru a pleca de la acest eveniment cu câteva cărţi de filosofie şi istorie”.

De cealaltă parte, unii părinţi veniţi la Bookfest pentru a-şi pregăti copiii de 1 septembrie, prima zi de şcoală, s-au arătat mulţumiţi de faptul că majoritatea editurilor au afişat preţuri mai mici decât în librării, iar alte edituri au oferit şi reduceri semnificative la cărţile pentru copii.

În plus, evenimentul din acest an promite să impresioneze prin varietatea de titluri afişate. La cea de-a XXV-a ediţie Bookfest, vizitatorii au o alegere de peste 50.000 de volume pe cele mai variate domenii, dar şi întâlniri cu unii dintre cei mai îndrăgiţi autori ai literaturii române contemporane.

Totodată, Ministerul Culturii anunţă că în cadrul Salonului sunt prezente unele dintre cele mai importante edituri din România şi Republica Moldova, ca urmare a colaborării fructuoase dintre Uniunea Editorilor din R. Moldova şi Asociaţia Editorilor din România.

Bookfest este cel mai important Salon de Carte din România, un eveniment al industriei editoriale care a reuşit să capete o dimensiune internaţională marcantă. Salonul de Carte Bookfest se desfăşoară începând cu anul 2012, în mai multe oraşe precum Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Târgu Mureş, Braşov iar anul acesta a ajuns şi la Chişinău.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe