De la intimidare la agresiune. Abuzurile autorităţilor asupra voluntarilor "Fără Penali în funcţii publice" [USR]

Ministrul de Interne, Carmen Dan, trebuie să spună public de ce sabotează iniţiativa "Fără Penali în funcţii publice" şi de ce încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor, a transmis USR, care acuză o serie de abuzuri ale autorităţilor asupra voluntarilor care strâng semnături de la cetăţeni.
Jandarmi.
Jandarmi. (Horoiu Eugen / Epoch Times Romania)

De la începutul campaniei, aprilie 2018, voluntarii iniţiativei cetăţeneşti "Fără Penali în funcţii publice" sunt victimele unor abuzuri, au fost agresaţi verbal, atacaţi fizic, legitimaţi ori amendaţi de poliţişti, a atras atenţia marţi, în cadrul unui comunicat de presă, partidul Uniunea Salvaţi România.

"Intimidările au avut loc în mai multe locuri din Bucureşti şi din ţară, în oraşe precum Constanţa, Baia Mare, Craiova, Predeal, Timişoara şi Satu Mare. O situaţie revoltătoare a avut loc zilele trecute şi pe străzile din Chiajna, când voluntarii au fost bătuţi cu ouă sub ochii poliţiştilor, o agresiune a cărei limită de decenţă a depăşit orice măsură. Şi în Dolj, în localitatea Pleniţa, voluntarii au fost înconjuraţi de jandarmi pentru că au organizat o ”contramanifestaţie”. Reacţiile agresive îndreptate împotriva oamenilor care strâng semnături arată că foarte mulţi politicieni aflaţi în funcţii de conducere se tem în mod real de justiţie", a afirmat USR.

Preşedintele partidului, Dan Barna, a subliniat importanţa iniţiativei "Fără Penali în Funcţii Publice".

"Nu vom ceda în faţa tentativelor de intimidare. Suntem alături de colegii noştri care au fost victime ale agresiunilor şi vom continua să strângem semnături pentru că România trebuie curăţată de penali. Iniţiativa "Fără Penali în Funcţii Publice" este singura soluţie cu efecte pe termen lung pentru a elimina corupţii, este absolut necesar să le interzicem infractorilor să mai ajungă în poziţii din care pot face atât de mult rău", a precizat Dan Barna.

Potrivit USR, un caz revoltător s-a întâmplat şi în Timişoara.

"Primarul Nicolae Robu a dat ordine poliţiei locale să-i dea un avertisment senatorului USR Nicu Fălcoi pentru că nu a “respectat perimetrul de desfăşurare al adunărilor publice şi că se strâng semnături în locul nepotrivit”, deşi se afla pe stradă, în loc public. Conform legii, USR a solicitat un aviz pentru amplasarea unui cort inscripţionat în zona de promenadă şi alte câteva locaţii din Municipiul Timişoara. Primăria a refuzat să dea curs acestei cereri. Drept consecinţă, voluntarii, dar şi membrii USR au respectat întru totul această decizie şi nu au amplasat nimic acolo. Pe de altă parte, asta nu înseamnă că voluntarilor le este interzis să informeze locuitorii Timişoarei despre o iniţiativă legislativă cetăţenească pentru revizuirea Constituţiei şi să colecteze semnăturile celor care susţin acest demers", a arătat USR.

Avocatul Mihai Badea, preşedintele grupului de iniţiativă "Fără Penali în funcţii publice", a explicat că strângerea de semnături în stradă este un drept al cetăţenilor, recunoscut în Constituţie şi prin Legea nr. 189/1999, un drept pe care nu-l poate suprima niciun primar prin acte normative infralegale, adică decizii de primar, hotărâri de consiliu local.

"Totodată, se împiedică aplicarea articolului 150 din Constituţie ce consfinţeşte dreptul cetăţenilor de a iniţia revizuirea Constituţiei, în acest caz al cetăţenilor care strâng semnături pentru ca penalii să nu mai poată ajunge în Parlament", a punctat avocatul.

USR a cerut public demisia şefului Poliţiei Locale din Timişoara, Dorel Cojan, şi a anunţat că va depune plângere penală pentru inspectorul şef al Jandarmeriei Craiova, Constantin Florea, pentru abuzul de a trimite jandarmii peste voluntari.

"De asemenea, îi cerem public Ministrului de Interne, Carmen Dan, să spună de ce sabotează iniţiativa cetăţenească şi încalcă drepturile fundamentale ale cetăţenilor. Aceste practici menite să sufoce orice formă de manifestare cetăţenească liberă şi democratică sunt de neacceptat!", a conchis USR.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne