De ce s-ar rupe USL? Iubire mare între PNL şi PSD

Crin Antonescu şi Victor Ponta
Crin Antonescu şi Victor Ponta (Epoch Times România)

"Nu mă leagă nimic din trecut şi nu am planuri de viitor cu Traian Băsescu. Am încă planuri de viitor şi planuri majore cu Victor Ponta" declară vineri Antonescu. Într-o conferinţă de presă pe tema demiterii procurorului Papici, cel care a instrumentat dosarul vice premierului Liviu Dragnea, Antonescu a explicat opiniei publice că Victor Ponta "a greşit grav" vorbind în numele procurorului Niţu, ceea ce este grav, "inacceptabil" de fapt. Prin atribuţiile constituţionale, premierul NU POATE şi nu are nevoie să dea explicaţii sau mesaje naţiunii în numele procurorului general. Exclus.

După ce societatea civilă, analiştii politici, presa, politicienii, americanii, nemţii etc au catalogat înlăturarea lui Papici drept o încălcare gravă a principiului separaţiei de stat iar vorbele adresate de Ponta lui Papici (basist, morărist etc. ) au stârnit oprobiul naţional, Antonescu a simţit nevoia să condamne şi el public gestul şi declaraţiile coabitantului său, neuitând să reamintească presei că totuşi Băsescu este cel mai vinovat.

"În fond, în această criză recentă avem o consecinţă logică, firească, vicioasă dar firească a trocului, înţelegerii politice, care s-a făcut pentru numirea şefilor parchetelor. Victor Ponta şi Traian Băsescu au făcut o înţelegere politică şi spiritul acelei înţelegerii se regăseşte azi în declaraţiile pe care le fac. În baza unui astfel de sistem de împărţire a influenţei asupra justiţiei, nicidecum încercarea de a elibera justiţia de orice influenţă, în faţa unui astfel de sistem de lotizare a conducerii parchetelor, PNL se retrage, PNL nu participă la asta."

"Astfel de mesaje sunt profund nedemocratice, O justiţie independentă nu face obiectul unor astfel de declaraţii de putere" a mai declara Antonescu, care speră că, totuşi, doar Băsescu e de vină iar Ponta, doar o fi greşit.

Antonescu a declarat că are "în orice caz împreună cu Victor Ponta obligaţii şi responsabilităţi majore în prezent" însă, atenţie! "ORICINE, încearcă să intimideze, să influenţeze sau să controleze procurorii sau instanţe în România va avea în mine un adversar la fel de hotărât, la fel de determinat, precum a avut Traian Băsescu în toţi aceşti ani.", a mai declarat el.

"Victor Ponta ştie acest lucru, îl ştie din discuţiile noastre înainte de a forma USL şi ştie bine ca în această privinţă ”dreptate până la capăt” înseamnă independenţa justiţiei, nu preluarea de către noi a justiţiei de la Traian Băsescu."

După ce l-a certat pe Ponta, Antonescu şi-a exprimat ... speranţa că "cele întâmplate recent din partea domniei sale au fost doar o greşeală" şi că Victor Ponta, ştiind care este poziţia lui Antonescu, va şti ce are de făcut.

Coaliţia merge mai departe, evident. De declaraţiile perdante a lui Ponta se disociază PNL-ul, nu de USL.

Întrebat de presă: "Până unde trebuie să împingă Antonescu criticile, ca să rupeţi USL?", purtătorul de cuvânt al PSD, Cătălin Ivan a răspuns: Ca să se rupă coaliţia trebuie ca Antonescu să pună "subiect şi predicat" în aceeaşi propoziţie: noi (liberalii) nu vrem să mai mergem mai departe cu PSD.

Până atunci, angajamentele trebuie respectate iar PSD şi PNL vor merge mai departe spre alegerile de anul viitor.

Cătălin Ivan a mai declarat că nu prea crede că Antonescu îşi doreşte să rupă USL: "e o ipoteză pe care eu nu aş merge. Adică să vină la noi, să spună "noi PNL nu mai vrem să mergem cu PSD-ul în această uniune." Abia atunci Ivan va crede că Antonescu nu mai vrea în USL.

QED: Acum câteva minute, dl Antonescu s-a dezis public şi de articolul la Codul Insolvenţei, adoptat ieri de guvern. Joi, Executivul a adăugat la Codul Insolvenţei, aprobat joi în şedinţa de guvern, un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se va ridica licenţa de emisie în mod automat. Actul normativ a stârnit un scandal uriaş, fiind privit chiar şi în interiorul PSD ca o formă de "terorism legislativ" şi o încercare de a intimida presa a patra putere în stat.

În nici un caz PNL nu va da nici cel mai mic concurs de a îngrădi cumva libertatea presei. " a declarat Antonescu la TV, menţionat că el este însă convins că premierul nu intenţionează aşa ceva.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne