De ce filmul ”Game Change” o ridiculizează pe Sarah Palin

Fosta guvernatoare a statului Alaska, Sarah Palin.
Fosta guvernatoare a statului Alaska, Sarah Palin. (John Moore / Getty Images)

De ce este lansat acum un film pentru a o ridiculiza pe Sarah Palin? Pentru că este an electoral, pentru că cel aflat în spatele acestei drame biografice este Tom Hanks, implicat în campania de realegere a lui Barcak Obama, şi pentru că deşi Sarah Palin nu este candidată, tentativa de ridiculizare a acesteia poate fi extinsă Partidului Republican, care în aceste alegeri primare foloseşte aceeaşi agendă conservatoare demodată ca a fostei guvernatoare de Alaska, notează marţi ziarul ABC.

Iar în cazul lui Palin, ea singură s-a expus ridicolului. Este lungă lista stângăciilor, de care s-a făcut vinovată nepregătita candidată la vicepreşedinţia SUA în alegerile din 2008, sau a stridenţelor sale ideologice. Totuşi acest lucru nu diminuează intenţia politică a filmului. O intenţie care nu pune însă în umbră talentul şi elogiile pe care le merită interpretarea actriţei Julianne Moore (mai nepotrivit pare Ed Harris în rolul senatorului John McCain) ambii actori fiind foarte angajaţi faţă de Partidului Democrat. 'Game Change' a fost difuzat sâmbătă 10 martie la postul de televiziune HBO din SUA.

Cu o durată de aproape două ore, producţia lui Hanks (care îşi împrumută vocea şi documentarului ‘The Road We've Travelled', care glorifică mandatul lui Obama) adoptă titlul cărţii pe care se bazează. Este vorba de ‘Game Change', scrisă de jurnaliştii Mark Halperin şi John Heilemann, în care sunt dezvăluite jocurile şi dedesubturile campaniei din 2008. Dar, în timp ce cartea cuprinde şi aspecte critice referitoare la Hillary Cinton şi Barack Obama, filmul de televiziune se bazează doar pe povestea lui Sarah Palin. Filmul vrea parcă să salveze imaginea lui McCain, care se împotriveşte unei campanii negative împotriva lui Obama, şi îndreaptă toate săgeţile asupra lui Palin.

Cu privire la fosta candidată la vicepreşedinţie se scoate în evidenţă ignorarea completă a unor cunoştinţe de bază, precum de exemplu că RPD Coreea şi Coreea de Sud sunt două ţări diferite, că nu Saddam Hussein a fost cel care a comis atentatele de la 11 septembrie, sau un lucru elementar ca existenţa Fed (Rezerva Federală a Statelor Unite).'Doamne ce am făcut!', exclamă Steve Schmidt (bine interpretat de Woody Harrelson), şeful de campanie al lui John McCain şi responsabil de aducerea lui Palin la Washington. Cel puţin aşa scrie în carte şi este redat fidel în Game Change.

Este înfăţişată, de asemenea, o candidată mai preocupată de trimiterea de e-mailuri sau mesaje pe telefonul său Blackberry, decât de pregătirea interviurilor şi căreia la sfârşit i se ridică atât de mult succesul la cap, încât ajunge să supere şi bazele conservatoare. Palin a ţinut să declare că toate aceste detalii sunt false şi a invitat publicul să-i vizioneze filmul documentar ‘The Undefeated', o apologie bazată pe cartea sa de memorii, ‘Going Rogue: An American Life'.

De ce este lansat acum acest film documentar? Tot din motive electorale. Palin nu s-a prezentat la alegerile primare republicane, considerând că nu are şanse în faţa milionarului Mitt Romney sau ultraconservatorului Rick Santorum. Dar în faţa succesului slab al celor doi, Sarah Palin visează la o Convenţie republicană fără candidat, în care ea să apară ca soluţie, şi a lăsat intenţionat deschisă uşa acestei posibilităţi. Ceea ce probabil nu se va întâmpla, dar speră măcar să ţină aprinsă flacăra cel puţin până în 2016.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe