Data pocesului pentru şeful de poliţie chinez care a declanşat scandalul Bo Xilai a fost stabilită

Procesul lui Wang Lijun - fostul şef al poliţiei din Chongqing care a încercat să dezerteze la consulatul american din Chengdu în februarie - va începe marţi, fiind acuzat de dezertare, luare de mită şi abuz de putere.

Tentativa de dezertare a lui Wang a relevat o ruptură profundă între înalţii funcţionari ai Partidului Comunist Chinez şi a declanşat prăbuşirea lui Bo Xilai, fostul lider de partid din Chongqing care este şi el anchetat şi acuzat de abuz de putere, corupţie, nepotism şi crearea unui cult al personalităţii în jurul valorii trezirii maoiste. Soţia lui Bo a primit o condamnare la moarte cu suspendare pentru uciderea omului de afaceri britanic Neil Heywood.

Când Wang a încercat să dezerteze într-o clădire a consulatului american, în luna februarie, el a spus oficialilor de acolo despre implicarea oficialilor chinezi de la nivel înalt "în recoltarea de organe pe viu de la practicanţii Falun Gong". Falun Gong, cunoscut şi sub numele de Falun Dafa, este o formă de meditaţie persecutată de regimul chinez începând din iulie 1999.

Unui reporter privind securitatea naţională, Bill Gertz, i s-a spus în martie că Wang ar fi oferit informaţii despre lovitura de stat planificată de Bo Xilai împreună cu ţarul securităţii chineze Zhou Yongkang împotriva lui Xi Jinping.

Wang va fi judecat la un tribunal din oraşul sud-vestic Chengdu, a raportat agenţia de ştiri AFP. "Cazul lui Wang Lijun va fi audiat pe 18 septembrie", a susţinut un purtător de cuvânt al Tribunalului Popular Intermediar din Chengdu.

La începutul acestei luni, agenţia oficială de ştiri Xinhua a raportat că Wang ar fi spus diplomaţilor că Gu l-a otrăvit pe Heywood. În acel moment, moartea lui Heywood a fost pusă pe seama consumului excesiv de alcool.

"El şi-a neglijat cu bună stiinţă obligaţiile şi a recurs la mici fraude pentru câştig personal, în aşa fel încât Gu Kailai să nu fie considerată responsabilă în faţa legii", a relatat agenţia de ştiri, adăugând că el va fi acuzat de luare "masivă de mită", folosirea de metode ilegale de supraveghere şi "nerespectarea legii în scopuri egoiste."

O agenţie oficială de ştiri a descris dovezile împotriva lui Wang drept "solide şi numeroase."

Procesul lui Wang are loc doar cu câteva săptămâni înainte de schimbarea conducerii Partidului Comunist Chinez, care este programată doar o dată la zece ani şi în cadrul căreia liderii PCC Hu Jintao şi Wen Jiabao vor demisiona pentru a face loc unui nou conducător. Este de aşteptat ca şeful securităţii Zhou Yongkang să se pensioneze şi el.

Bo Xilai urma iniţial să devină membru al Biroului Politic al Comitetului Permanent - cel mai înalt organism de guvernare din ţară. Datorită tentativei de dezertare a lui Wang Lijun, el a fost înlăturat din funcţia de lider de partid din Chongqing şi nu a mai fost văzut în public mai multe luni de la izbucnirea scandalului.

Donald Clarke, profesor chinez de drept la Universitatea George Washington, a declarat într-o postare pe un blog că dezertarea poate fi pedepsită cu cinci ani de închisoare, dar dacă Wang a dezvăluit secrete de stat, el ar putea primi o pedeapsă mult mai mare, sau chiar pedeapsa cu moartea. El nu a fost oficial acuzat de divulgarea unor secrete de stat.

"Într-un sistem mai transparent, am putea înţelege asta ca reticenţa guvernului de a produce dovezi despre aceste secrete, dar eu nu sunt sigur că acesta e răspunsul şi în cazul Chinei", a scris Clarke. "Fără îndoială că dacă Wang a deschis gura în consulatul SUA, el este, probabil, vinovat de această infracţiune."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe