Danileţ. Justiţia penală, pe tuşă. CSM, complice cu fărădelegea sau doar impotent instituţional?

Kovesi, Lazăr, Tarcea au fost crucificaţi de politicieni corupţi, de presa controlată politic şi de televiziunile condamnaţilor penal şi CSM a tăcut. Toţi magistraţii au fost făcuţi „şobolani” la mitingul alb al lui Dragnea, iar CSM a tăcut din nou, arată Cristi Danileţ.
Cristi Danileţ
Cristi Danileţ (Eugen Horoiu/Epoch Times)

"Am avut secole de corupţie, am avut un deceniu anticorupţie, de acum avem luptă împotriva anticorupţiei”, susţine judecătorul Cristi Danileţ, fost membru al CSM, într-un interviu acordat publicaţiei putereaacincea.ro.

Potrivit lui Danileţ, unii dintre cei ajunşi la putere au o singură dorinţă: să oprească dosarele prin care sunt dovediţi infractori ei, rudele lor, partenerii lor de afaceri iar justiţia penală este pe tuşă în acest moment: procurorii se tem cu privire la statutul lor, activitatea Secţiei Penale a ÎCCJ este blocată iar noile dosare de corupţie sunt inexistente căci nu mai există capacitatea tehnică de a face interceptări. Mai exact, DNA nu mai are informaţii de la servicii, contactul dintre procurori şi serviciile de informaţii fiind obturat urmare a unei decizii a CCR de acum doi ani. Pe de altă parte, poliţiştilor judiciari cu care lucrează cei din DNA sau alte unităţi de parchet li se retrage în mod intempestiv certificatul ORNISS pentru a nu mai putea fi utilizaţi în dosare, susţine judecătorul.

Mai mult, pe lângă toate acestea, Consiliul Superior al Magistraturii a deraiat în ultimii doi ani de la rolul său constituţional, crede judecătorul.

"Senzaţia mea este că (CSM n.r.) apără mai mult pe cei care critică magistraţii decât pe magistraţii care sunt criticaţi în mod nefondat. Motivele pot fi diverse, iar în mediile judiciare noi le discutăm, dar nu sunt dispus acum să o fac pe eroul expunându-le public. Dar Laura Codruţa Kovesi, Augustin Lazăr, Cristina Tarcea au fost crucificaţi de politicieni corupţi, de presa controlată politic şi de televiziunile condamnaţilor penal şi CSM a tăcut. Apoi toţi magistraţii au fost făcuţi „şobolani” de către un infractor al cărui partid a organizat un miting împotriva Justiţiei şi nu am văzut ca CSM să apere magistraţii şi Justiţia. Aşa că mă întreb: CSM este complice cu fărădelegea sau doar impotent instituţional?

I-am văzut pe membrii CSM intrând în dezbateri stupide, atacându-se unii pe alţii, atacând conducerea Ministerului Public sau a Înaltei Curţi. Am văzut pe unii membri CSM şi chiar pe ministrul Justiţiei mergând la televiziunea unui condamnat penal să arunce anateme asupra întregului sistem de justiţie, încălcând o minimă etică judiciară. Am văzut informaţii scurse spre o anumită parte a presei despre magistraţi şi investigaţii chiar din Inspecţia judiciară şi/sau din CSM. Aşa că spun în mod clar: este o mare diferenţă între promisiunile membrilor CSM şi realizările lor după doi ani de activitate. Cred că niciodată CSM nu a fost atât de jos ca eficienţă în activitatea sa şi ca încredere în rândul magistraţilor. Din exponentul unei puteri judiciare, CSM a ajuns o instituţie birocratică mult îndepărtată de misiunea sa", adaugă Danileţ.

Interviul integral poate fi citit aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne