Criza financiară a fost provocată de proasta gestionare a corporaţiilor (raport guvernamental american)

(photos.com)

Colapsul financiar din 2008 ar fi putut fi evitat, susţine un raport oficial al guvernului american, pentru care cauzele ce au dus la acest colaps sunt într-o mare măsură asumarea inutilă de riscuri, proasta gestionare a corporaţiilor şi reglementările stupide.

Raportul oficial al comisiei care se ocupă cu investigarea crizei financiare va apărea joi, însă fragmente din acesta au ajuns la cotidianul american New York Times şi au fost preluate de cotidianului britanic The Guardian în ediţia de miercuri.

Potrivit concluziei formulate în raport, 'cea mai mare tragedie ar fi să se accepte refrenul că nimeni nu a putut preveni criza şi astfel nu s-ar fi putut face nimic'. 'Dacă vom accepta această noţiune, se va întâmpla din nou', avertizează raportul.

Mai mult, raportul susţine că autorităţilor de reglementare 'le-a lipsit voinţa politică' de a monitoriza şi trage la răspundere instituţiile pe care ar fi trebuit să le supravegheze. Politicienii au lăsat legislaţia să deraieze, iar şefii finanţelor se fac vinovaţi de practici dubioase şi de incompetenţă.

Raportul subliniază posibilitatea ca mai multe persoane din sectorul financiar posibil să fi încălcat legea în perioada premergătoare crizei. Mai multe cazuri potenţial penale pot fi înaintate acum instanţelor statale sau federale pentru investigaţii suplimentare sau pentru potenţială urmărire penală, în condiţiile în care, la trei ani după colapsul financiar, au existat doar câteva urmăriri penale.

Atât democraţii cât şi republicanii sunt criticaţi în raportul potrivit căruia decizia de a nu reglementa unele forme de instrumente financiare derivate în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton a fost 'un punct de cotitură în marşul către criza financiară'. Nu în ultimul rând, răspunsul republican la criză a fost 'inconsecvent', prin faptul că a lăsat Lehman Brothers să intre în faliment, dar a salvat alte bănci şi instituţii.

Raportul este de asemenea critic atât faţă de fostul preşedinte al Federal Reserve, Alan Greenspan, cât şi faţă de succesorul lui, Ben Bernanke. Greenspan a condus Fed în timpul boom-ului imobiliar. Timothy Geithner, secretarul Trezoreriei americane, care a fost preşedinte al Federal Reserve Bank din New York în timpul crizei, ar fi trebuit - se spune în raport - să tempereze excesele de la la Citigroup. De asemenea, acesta nu a reuşit să înţeleagă profunzimea problemelor de la Lehman până când a fost prea târziu, se mai spune în documentul citat.

Jucătorii importanţi de pe piaţa financiară sunt la rândul lor supuşi unei critici dure. Spre exemplu, directorii de la Citigroup au acordat puţină atenţie riscurilor asociate cu valorile imobiliare ipotecare, potrivit raportului, în timp ce managerii de la Merrill Lynch, alături de alţi directori, sunt consideraţi vinovaţi pentru aparenta lor incapacitate de a recunoaşte gravitatea situaţiei în care se aflau.

Raportul este critic şi cu unele teorii timpurii despre criza financiară. El concluzionează că ratele scăzute ale dobânzilor generate de Fed după recesiunea din 2001 au crescut asumarea de riscuri, însă nu au constituit cauza principală a colapsului.

Raportul complet va fi lansat în formă de carte joi şi va avea 576 de pagini, acesta fiind raportul definitiv privind criza financiară. Alături de raportul Comisiei va fi lansată o colecţie de transcrieri şi alte materiale online. Raportul s-a bazat pe 19 de zile de audieri şi interviuri cu peste 700 de martori.

Cu toate acestea, elaborarea concluziilor raportului s-a dovedit dificilă. Doar şase dintre cei 10 membri ai comisiei au sprijinit raportul final, toţi şase democraţi. Trei membri republicani ai comisiei au pregătit un raport disident, mai dur cu guvernul şi mai puţin critic cu corporaţiile. Un al patrulea membru republican al Comisiei, Peter Wallison, fost consilier Casei Albe în timpul administraţiei Reagan, a scris propriul său raport, care se aşteaptă să dea vina pe Fannie Mae şi Freddie Mac, giganţii finanţării ipotecare, sprijiniţi de guvern.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe