Cristian Diaconescu: Ameninţările lui Putin sunt "lipsite de sens"

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, a reacţionat după declaraţiile făcute de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pe marginea scutului antirachetă.
Cristian Diaconescu
Cristian Diaconescu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Ameninţările preşedintelui rus Vladimir Putin la adresa securităţii României sunt "lipsite de sens", în contextul în care ţara noastră "nu este un stat vulnerabil", a declarat luni, pentru Mediafax, fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu.

"Declaraţiile preşedintelui rus reprezintă un argument suplimentar privind înţelegerea nivelului de ameninţare pe flancul sudic al NATO, care trebuie avut în vedere atunci când se vor lua deciziile privind garantarea securităţii europene. Este necesar ca la Summit-ul de la Varşovia să se elaboreze un proiect strategic, pe termen lung, privind relaţia cu Federaţia Rusă, care să fie aplicat, consecvent, de către toţi partenerii NATO.

De asemenea, măsurile politico-diplomatice şi militare trebuie să aibă drept rezultat consolidarea parteneriatelor aprofundate cu statele din vecinătatea estică şi sudică, precum şi întărirea capacităţii acestora de a răspunde unor astfel de provocări de securitate", a declarat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru de Externe a subliniat că "nu mai este timpul pentru jumătăţi de măsură" şi că partenerii europeni au datoria "de a susţine securitatea României, prin toate mijloacele, pe măsura contribuţiei pe care o furnizează atât România, cât şi Polonia".

"Sistemele anti-rachetă apără întregul spaţiu european deci este de datoria, în special a partenerilor europeni de a susţine securitatea României, prin toate mijloacele, pe măsura contribuţiei pe care o furnizează atât România, cât şi Polonia. Nu mai este timpul pentru jumătăţi de măsură. Sper că atitudinea pasivă a prim-ministrului grec, fără reacţie în faţa unor astfel de declaraţii, va reprezenta numai o excepţie regretabilă", a adăugat Cristian Diaconescu.

Amintim că preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a avertizat România şi Polonia că s-ar putea afla în raza de acţiune a rachetelor ruse pentru că găzduiesc elemente ale sistemului antirachetă al Statelor Unite pe care Moscova îl consideră o ameninţare. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne