Cristea (PAID): În doi ani s-au plătit daune de peste 570.000 lei, nu au fost evenimente semnificative

Poolul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) a emis 1,2 milioane de poliţe de asigurare obligatorie (PAD) şi a plătit daune în valoare de 574.357 lei, în condiţtiile în care nu s-au produs evenimente semnificative, a declarat luni directorul general al PAID, Aurelia Cristea.

"PAID a fost şi este un vehicul de creştere a pieţei de asigurări facultative. În anul 2011 s-a înregistrat o rată de penetrare a asigurărilor de locuinţe de 58% (facultative şi obligatorii). De asemenea, a existat un val de subscrieri în momentul în care autorităţile au anunţat că se vor aplica amenzi, dar, deoarece nu a fost o măsura serioasă, efectele au fost vizibile", a declarat Aurelia Cristea în cadrul unui seminar organizat de Media Xprimm.

Aceasta a mai spus că instabilitatea legislativă din piaţa de asigurări a creat o concurenţă între PAID şi acţionarii săi.

"Ne aflăm în situaţia în care legea (nr.260/2008 n.r.) este inaplicabilă în scopul pentru care a fost implementată. Instabilitatea legislativă din piaţa de asigurări a creat o concurenţă între PAID şi acţionarii săi", a mai spus Cristea.

Aceasta susţine că au apărut "condiţii neuniforme de acoperire a riscurilor catastrofice şi o scădere drastică a primei de asigurare pentru segmentul rezidenţial".

PAID administrează asigurarea obligatorie a locuinţelor, care acoperă trei riscuri de bază specifice României: cutremur, inundaţii şi aluneări de teren. Pool-ul s-a constituit ca societate comercială, în luna noiembrie 2009, prin efortul comun a 13 societăţi de asigurare. Activitatea efectivă a PAID a început în luna februarie 2010, iar prima zi de emitere a asigurărilor obligatorii pentru locuinţe a fost 15 iulie 2010.

În cazul locuinţelor tip B (cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi(sau chimic), prima obligatorie este de 10 euro, iar suma maximă asigurată de 10.000 euro.

Prima obligatorie este de 20 euro în cazul locuinţelor tip A (care au structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi)sau chimic), iar valoarea maximă asigurată este de 20.000 euro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Economie