Coreea de Nord plănuieşte teste nucleare, susţine un raport

Oficiali nord-coreeni şi ziarişti străini părăsind rampa de lansare după o vizită organizată de guvern la Centrul Spaţial Tangachai, 8 aprilie 2012
Oficiali nord-coreeni şi ziarişti străini părăsind rampa de lansare după o vizită organizată de guvern la Centrul Spaţial Tangachai, 8 aprilie 2012 (Pedro Ugarte / AFP / Getty Images)

Coreea de Nord pregăteşte un al treilea test de arme nucleare, în plus faţă de lansarea de rachete, pentru a sfida puterile occidentale, a raportat duminică agenţia de ştiri Yonhap cu sediul în Coreea de Sud.

Agenţia de ştiri a citat "un oficial", care nu doreşte să fie numit. "Coreea de Nord organizează pregătiri clandestine pentru un al treilea test nuclear în Punggye-ri, în provincia Hamkyong de Nord, unde a mai efectuat două teste nucleare în trecut", a declarat oficialul pentru Yonhap.

Imaginile prin satelit arată că ţara comunistă construieşte un nou tunel subteran pentru a efectua testele, în aceeaşi zonă unde au fost efectuate testele anterioare, în 2006 şi la sfârşitul lui 2009, a relatat Yonhap.

În trecut, Coreea de Nord a lansat rachete înainte de efectuarea unor teste nucleare. La trei luni după lansarea rachetei cu rază lungă de acţiune, Taepodong-2, a efectuat primul său test nuclear, şi s-a angajat într-un model similar în incidentul din 2009.

Duminică, Coreea de Nord părea să îşi mute racheta cu rază lungă de acţiune, despre care Phenianul pretinde că are drept scop plasarea unui satelit pe orbită – urmând a fi lansată la sfârşitul acestei săptămâni, pentru a coincide cu ziua de naştere a fondatorului Coreei de Nord, Kim Il Sung – a raportat Associated Press.

Cu câteva săptămâni în urmă, preşedintele american Barack Obama a avertizat Coreea de Nord că testarea rachetei ar putea duce la o izolare suplimentară. Japonia şi Coreea de Sud au spus că, dacă racheta se va apropia de teritoriile lor, o vor doborî.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe