Conturile elveţiene ale unui fost ministru rus îngheţate pentru spălare de bani

Un fost ministru rus al agriculturii şi-a vazut conturile din Elvetia îngheţate, după ce Biroul General elveţian al Procuraturii a emis un ordin în acest sens. Fostul minstru este investigat pentru deturnare de fonduri.
Elena Skrynnik, fost ministru rus al agriculturii.
Elena Skrynnik, fost ministru rus al agriculturii. (Captură Foto)

Autorităţile elveţiene au blocat conturile bancare ale fostului ministru rus al agriculturii Elena Skrynnik ca parte a unei investigaţii legate de spălare de bani, a raportat miercuri agenţia de ştiri Interfax, citând o sursă familiară cu cazul.

Activele, în valoare de 60 de milioane de franci elveţieni (61 milioane de dolari) au fost îngheţate pe baza unui ordin emis de biroul procuraturii elveţiene, a declarat sursa.

Conform Interfax, măsura are legătură cu o investigaţie asupra Rosagroleasing, o companie de stat care închiriază echipamente sectorului agricol rusesc şi care a fost condusă de Skrynnik înainte de a deveni ministru al agriculturii în 2009, o poziţie pe care a ocupat-o timp de 3 ani.

Cazul are în vedere suma de 18 milioane de dolari (1,12 miliarde de ruble) care aparent a fost delapidată din Rosagroleasing de către oficiali şi oameni de afaceri.

De asemenea, sursa a declarat pentru Interfax că investigatorii anchetează originea sumei de 140 milioane de dolari depozitaţi în conturile deschise de Skrynnik la băncile elveţiene în perioada 2007-2012.

Fostul ministru al agriculturii, care în prezent locuieşte în Franţa, este considerat martor în acest caz, a adăugat sursa.

Într-un interviu susţinut miercuri la postul de radio Russian News Service, Skrynnik a negat raportul.

“Sunt numai minciuni. Nu deţin acea sumă de bani”, a declarat ea, refuzând să declare dacă are conturi în băncile străine.

Într-un incident care are legătură cu acest caz, Interfax a raportat marţi că biroul procuraturii generale din Rusia a cerut autorităţilor elveţiene să îngheţe 12 milioane de franci elveţieni aflaţi în conturile unui fost viceministru al agriculturii, Alexei Bazhanov. Acesta a lucrat ca adjunct al lui Skrynnik timp de 2 ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe