Continuă consultările lui Pier Luigi Bersani în vederea formării noului guvern (presa italiană)

Pier Luigi Bersani, liderul coaliţiei de centru-stânga.
Pier Luigi Bersani, liderul coaliţiei de centru-stânga. (VINCENZO PINTO,VINCENZO PINTO / AFP / Getty Images)

Secretarul Partidului Democrat italian, Pier Luigi Bersani, liderul coaliţiei de centru-stânga, care a fost mandatat de preşedintele Italiei, Giorgio Napolitano, să încerce formarea noului guvern de la Roma, continuă consultările dificile cu liderii partidelor politice din Italia, informează marţi presa din Peninsulă.

'Bersani vrea să sfideze parlamentul', scrie La Repubblica de la Roma, care precizează că Pier Luigi Bersani a avut deja, în ultimele trei zile, o serie de consultări care vor continua marţi, în vederea formării noului guvern italian. Secretarul Partidului Democrat (PD, de centru-stânga) s-a întâlnit deja cu reprezentanţi ai instituţiilor locale, cu preşedintele Confindustriei (Asociaţia antreprenorilor italieni), Giorgio Squinzi, cu alţi parteneri sociali, cu liderii tuturor sindicatelor, cu diferite personalităţi, printre care scriitorul Roberto Saviano, autor al cărţii 'Gomorra' (despre criminalitatea organizată din regiunea Campania, camorra), cu preotul Luigi Ciotti, fondator al Asociaţiei 'Libera' (care luptă împotriva mafiilor din Italia), şi cu reprezentanţi ai celor 20 de regiuni italiene, urmând să aibă întrevederi marţi şi miercuri cu reprezentanţi ai diferitelor partide politice, cu care încearcă să verifice existenţa unui sprijin parlamentar pentru un guvern, în contextul în care nicio majoritate clară nu a rezultat din alegerile parlamentare de la sfârşitul lunii februarie.

Pier Luigi Bersani se va întâlni marţi cu o delegaţie a coaliţiei de centru-dreapta, care va fi condusă de secretarul Poporului Libertăţii (PdL), Angelino Alfano. Din această delegaţie nu va face parte principalul adversar politic al lui Bersani, fostul premier italian Silvio Berlusconi, care luni a cerut participarea partidului său, PdL, la formarea noului guvern, impunând mai multe condiţii, printre care numirea unui nou preşedinte 'moderat' al Republicii Italiene şi numirea lui Angelino Alfano în funcţia de vicepremier într-un eventual guvern Bersani, propuneri respinse de secretarul PD prin fraza: 'Nu putem glumi atunci când vorbim despre formarea noului guvern italian!'. Iar miercuri dimineaţă Bersani va avea o întrevedere cu liderii Mişcării 5 Stele (M5S), a bloggerului Beppe Grillo, întâlnire care, la cererea M5S, va fi transmisă în direct pe Internet şi va fi preluată de posturile de televiziune publice şi private din Italia, informează principalul cotidian roman.

Secretarul PD 'îşi va juca întreaga carieră politică' marţi şi miercuri, când va avea loc o altă întrevedere importantă, aceea cu formaţiunea politică de centru 'Alegere civică', fondată de actualul premier demisionar Mario Monti, care dispune de 20 de senatori şi căruia Bersani îi va cere sprijin la Senat, unde coaliţia de centru-stânga are o majoritate relativă. Premierul desemnat nu dispune încă de voturi sigure la Senat, dar ar avea intenţia să se prezinte joi la Palatul Quirinale de la Roma (sediul preşedinţiei Republicii) pentru a-i comunica lui Napolitano că vrea să încerce să obţină un vot de încredere în cele două camere ale parlamentului, o 'misiune imposibilă', potrivit la Repubblica.

Bersani va face acest lucru pe baza unui program de reforme pe care ar avea intenţia să le realizeze în următoarele 18 luni, înainte de organizarea a noi alegeri generale, pe baza unei noi legi electorale. Pier Luigi Bersani este conştient de dificultatea misiunii sale şi a declarat luni: 'Pentru a forma un nou guvern italian ar fi nevoie de un miracol'. Ambele camere parlamentare au aceeaşi greutate în viaţa politică italiană, iar Bersani va trebui să obţină de două ori un vot de încredere. El nu îşi poate permite să rateze această ocazie, deoarece preşedintele Republicii Italiene, Giorgio Napolitano, al cărui mandat pe şapte ani va expira în 15 mai, nu poate semna decretul de dizolvare a parlamentului în ultimele şase luni ale mandatului său prezidenţial, potrivit Constituţiei italiene, relevă publicaţia amintită.

'Bersani are nevoie de un miracol', scrie Corriere della Sera din Milano, care precizează că vor continua marţi şi miercuri consultările în vederea formării unui nou guvern italian, iar secretarul PD se va întâlni cu principalele formaţiuni politice.

'Va reuşi Pier Luigi Bersani să formeze un nou guvern?', se întreabă La Stampa din Torino, care notează că luni liderii principalelor sindicate din Italia i-au spus secretarului PD că ţara 'are urgentă nevoie de un guvern şi nu îşi poate permite să revină imediat la urne, din cauza situaţiei grave a economiei italiene'.

Dar principala problemă a lui Bersani sunt 'numerele şi calculele matematice' de care are nevoie în vederea obţinerii unui vot de încredere la Senat, unde dispune numai de o majoritate relativă. Cei 54 de senatori ai Mişcării 5 Stele 'refuză dialogul', iar cei 20 de senatori ai formaţiunii politice de centru 'Alegere civică', fondată de actualul premier demisionar Mario Monti, nu sunt suficienţi pentru a obţine un vot de încredere. Ar fi necesară o alianţă cu cei 117 senatori ai coaliţiei de centru-dreapta a lui Silvio Berlusconi, dar, la ora actuală, orice formă de dialog între stânga şi dreapta apare improbabilă. 'Care va fi soluţia pe care o va alege premierul desemnat Pier Luigi Bersani şi, mai ales, care va fi soluţia la care va face apel preşedintele Napolitano?', se întreabă publicaţia menţionată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe