Consiliul ONU a înaintat Moldovei peste 200 recomandări de îmbunătăţire a situaţiei drepturilor omului

Autorităţile şi societatea civilă au discutat despre acţiunile pe care urmează să le întreprindă Moldova pentru îndeplinirea recomandărilor Consiliului ONU. Restanţe mari persistă la combaterea discriminării, crimelor de ură şi prejudecată etc.
Conferinţa internaţională desfăşurată la Chişinău, 22-23 noiembrie 2016
Conferinţa internaţională desfăşurată la Chişinău, 22-23 noiembrie 2016 (facebook.com/Oficiul Avocatului Poporului)

Republica Moldova va avea un nou Plan Naţional în Domeniul Drepturilor Omului (PNADO) pentru a realiza în practică recomandările adresate ţării de către Consiliul ONU pentru Drepturile Omului în cadrul Evaluării Periodice Universale (EPU) 2016. Acest angajament a fost luat de către autorităţi, societatea civilă şi partenerii de dezvoltare în cadrul unei conferinţe internaţionale, desfăşurate la Chişinău în perioada 22-23 noiembrie 2016.

Timp de două zile, circa 100 de experţi naţionali şi internaţionali au analizat cele mai bune practici şi modele din Serbia, Georgia, Mexic şi Norvegia pentru realizarea în practică a recomandărilor EPU.

Ca parte a EPU 2016, care a avut loc la Geneva pe data de 4 noiembrie curent, Republica Moldova a primit 209 recomandări pentru îmbunătăţirea situaţiei drepturilor omului, dintre care 175 au fost acceptate, 31 sunt în proces de examinare până în martie 2017 şi 3 nu au fost acceptate.

Cele mai multe recomandări se referă la combaterea discriminării, inclusiv crimelor de ură şi prejudecată 29, protecţia drepturilor femeilor 26, protecţia drepturilor minorităţilor 14, tortura şi relele tratamente 11, combaterea traficului de fiinţe umane 10, protecţia drepturilor persoanelor cu dizabilităţi 10, consolidarea instituţiilor naţionale pentru drepturile omului 9 şi protecţia drepturilor copilului 9.

„Suntem convinşi că după ce am auzit experienţa altor ţări vom avea o mai bună implementare a recomandărilor EPU în Moldova. Guvernul a demarat deja asemenea acţiuni şi a fost constituit un Grup de lucru pentru elaborarea unui nou Plan de Acţiuni în domeniul Drepturilor Omului, cu implicarea autorităţilor publice centrale, autorităţilor publice locale reprezentate de delegatul din partea Congresului Autorităţilor Locale, societăţii civile şi organizaţiilor internaţionale, cărora le mulţumim pentru suport”, a declarat Eduard Serbenco, viceministrul Justiţiei al Republicii Moldova.

Hulan Tsedev, Şefa Secţiei pentru Europa şi Asia Centrală, Oficiul ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR), a reiterat sprijinul ONU în vederea continuării acestui proces. „ONU este alături de Guvernul Republicii Moldova, instituţiile naţionale pentru drepturile omului şi societatea civilă, pentru a construi un cadru eficient de realizare a drepturilor omului, care ar putea deveni model pentru alte ţări din regiune şi la nivel global”.

„Suntem deschişi să oferim expertiza necesară în domeniul drepturilor omului pentru a asigura buna implementare şi monitorizare a recomandărilor EPU în Moldova, în comun cu societatea civilă şi autorităţile statului”, a menţionat Dumitru Roman, şef adjunct al Direcţiei reforme, politici şi raportare, Oficiul Avocatului Poporului.

Ian Feldman, Preşedintele Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalităţii, a reiterat poziţia organizaţiei în vederea asigurării egalităţii de şanse pentru toate categoriile de persoane.

Moldova urmează să elaboreze şi un mecanism de monitorizare a implementării recomandărilor EPU. În special este vorba de crearea unui Consiliu Consultativ de monitorizare independentă a implementării PNADO, constituit din reprezentanţii Oficiului Avocatului Poporului şi societăţii civile.

Menţionăm că la fiecare cinci ani, Grupul de lucru al Consiliului ONU pentru Drepturile Omului efectuează un proces numit – Evaluare periodică universală (EPU) cu privire la situaţia drepturilor omului în fiecare Stat membru al ONU. Moldova s-a aflat în acest proces, pentru a doua oară.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe