Consiliul Concurenţei nu mai poate da amenzi sau declanşa investigaţii

Bogdan Chiriţoiu
Bogdan Chiriţoiu (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Plenul Consiliului Concurenţei se află în imposibilitatea de a mai aplica amenzi ori declanşa investigaţii începând din data de 6 aprilie, după ce au expirat mandatele unor membri ai conducerii şi nu mai este cvorum pentru astfel de decizii, se arată într-o adresă trimisă în Parlament de Bogdan Chiriţoiu, preşedintele autorităţii.

Plenul Parlamentului se va reuni luni, 22 aprilie, pentru a numi şapte noi membri în conducerea autorităţii şi a debloca situaţia, relatează Hotnews.

Blocajul a apărut în contextul adoptării Legii nr. 71/2024 de modificare a Legii concurenţei nr. 21/1996, promulgată de Iohannis în data de 28 martie 2024, prin care s-a prevăzut majorarea de la 7 membri la 9 membri pentru Plenul Consiliului Concurenţei, for de conducere care are nevoie de cvorum pentru a decide declanşarea unor investigaţii ori aplicarea unor amenzi. Legea a intrat în vigoare luni, 15 aprilie.

Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a precizat marţi pentru Hotnews.ro că pe legea veche, Plenul autorităţii avea 7 oameni, iar 3 posturi sunt vacanţe de peste 1 an, timp în care autoritatea a trimis mai multe adrese către Parlament pentru a rezolva această situaţie.

Problema s-a acutizat recent, când alte două posturi s-au vacantat în data de 6 aprilie 2024, iar noua lege a crescut numărul membrilor Plenului la 9 oameni, context în care Chiriţoiu a trimis în 2 aprilie 2024 o nouă scrisoare în Parlament în care a avertizat că „Plenul Consiliului Concurenţei nu va mai îndeplini condiţia de a se întruni valabil în prezenţa majorităţii membrilor în funcţie, începând cu data de 6 aprilie 2024”.

„De pe 6 aprilie nu mai avem cvorum (minim 3 persoane) pentru şedinţe plen sau comisie. Dar am adoptat cât de multe decizii am putut înainte de 6 Aprilie, iar săptămâna viitoare ne aşteptăm să avem un Plen complet.

Activităţile care nu necesită decizie de plen sau comisie (ex. opinii pe acte normative, cereri de informaţii în investigaţii şi analize), ci doar semnătura preşedintelui sau a funcţionarului responsabil, se desfăşoară normal”, a declarat pentru Hotnews.ro Bogdan Chiriţoiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne