Conducatorul bielorus ofera bani Abhaziei separatiste

Presedintele bielorus Alexei Lukashenko (S) cu omologul sau rus Dimitri Medvedev (D) in timpul intilnirii lor din Zavidovo, 19 martie 2009.
Presedintele bielorus Alexei Lukashenko (S) cu omologul sau rus Dimitri Medvedev (D) in timpul intilnirii lor din Zavidovo, 19 martie 2009. (Maxim Shipenkov / AFP / Getty Images)

Presedintele bielorus Alexander Lukashenko a oferit luni ajutor financiar regiunii separatiste Abhazia din Georgia, dar nu a mentionat nimic de urmarirea exemplului Rusiei de a o recunoaste oficial.

Lukashenko, mult timp acuzat de Statele Unite si de Uniunea Europeana de nimicirea libertatilor fundamentale, incearca de 2 ani sa imbunatateasca relatiile cu Occidentul mentinand totodata legaturile traditionale puternice cu Moscova.

Insa nu a cedat in fata cerintelor Moscovei de a recunoaste Abhazia si Ossetia de Sud, asa cum a facut Rusia anul trecut dupa conflictul ei de cinci zile cu Georgia.

Abhazia si Ossetia de Sud si-au declarat independenta fata de Georgia la sfarsitul anilor '90. Nicaragua este cea de-a doua si ultima tara care si-a extins recunoasterea - iar capitalele occidentale au clarificat ca nu ar fi de acord cu orice miscare a Bielorusiei.

"Presedintele Rusiei si cu mine am discutat deja problemele din aceasta regiune care au legatura cu economia si care privesc si Bielorusia", serviciul de presa a lui Lukashenko l-a citat spunand aceasta dupa intalnirea cu Sergei Bagapsh, conducatorul Abhaziei separatiste.

"Sunt multe teme de discutat, cele mai multe fiind economice. Si exista intotdeauna mai multe chestiuni de dezbatut dupa dobandirea independentei. Am fi incantati daca participarea Belarusiei ar putea ajuta la rezolvarea problemelor din regiune".

Lukashenko s-a intalnit cu presedintele rus Dimitri Medvedev de doua ori saptamana trecuta, dar nu au fost facute publice detalii ale discutiilor purtate.

Bielorusia, un stat ex-sovietic de 10 milioane de locuitori aflat intre Rusia si trei membre ale UE, nu a cedat pana acum in fata insistentelor Rusiei de a inainta procedurile de recunoastere oficiala a celor doua regiuni separatiste.

Lukashenko a spus ca Parlamentul Bielorusiei este cel care trebuie sa decida, acesta fiind loial presedintelui si fara nici un deputat al opozitiei. Reuniunea ar trebui sa aiba loc incepand cu 2 aprilie.

Bielorusia a primit din partea Rusiei credite in valoare de 5 miliarde pentru a-i fi de folos in combaterea efectelor crizei financiare mondiale si anticipeaza ca va mai primi inca 10 milioane.

Relatiile Bielorusiei cu Occidentul s-au incalzit de anul trecut de cand au fost eliberati detinuti care erau considerati prizonieri politici in Occident. Insa o alegere parlamentara in septembrie a fost sortita sa ramana fara standarde acceptabile.

Javier Solana, presedintele politicii externe ale UE a facut luna trecuta, prima vizita oficiala la Minsk dupa multi ani, iar o sursa a UE a spus ca l-a avertizat pe Lukashenko ca legaturile mai stranse ar fi puse in pericol in cazul in care Minsk ar recunoaste cele doua regiuni separatiste.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe