Concert special cu „Cele trei dive”

(photos.com)

Mezzosoprana Ruxandra Donose şi sopranele Adina Niţescu şi Teodora Gheorghiu, trei dintre cele mai apreciate voci ale momentului din România, dar şi de pe plan mondial, vor concerta pe 21 decembrie la Sala Radio din Bucureşti, reunite în concertul special cu titlul "Cele trei dive". Potrivit unui comunicat, artistele vor fi acompaniate de Orchestra Naţională Radio, sub bagheta unuia dintre cei mai apreciaţi tineri dirijori români, Tiberiu Soare.

Arii, duete şi uverturi din celebre opere semnate de Rossini, Verdi, Saint-Saëns, Bellini, Donizetti, Puccini şi Wagner vor răsuna în Sala Radio din Capitală, dar şi pe frecvenţele on air din întreaga ţară ale posturilor Radio România Cultural şi Radio România Muzical, dăruind publicului o atmosferă festivă, premergătoare zilelor de sărbătoare.

Cu un nume deja consacrat pe marile scene ale lumii, Ruxandra Donose are o carieră impresionantă, parcursul său artistic cuprinzând concerte şi spectacole de operă pe scenele unor importante edificii ale vieţii muzicale dintre care amintim Opera din Los Angeles, Deutsche Oper Berlin, Opera din Cincinnati, Wiener Konzerthaus, Carnegie Hall, Bayerische Rundfunk din München, Konzerthaus Berlin, Royal Opera House "Covent Garden", Metropolitan Opera, Staatsoper din Viena, Opera Naţională Finlandeză, Teatrul "La Fenice" din Veneţia, Opera din San Francisco, Opera din Dallas, Filarmonica din Berlin. A fost solistă a operelor din Basel (1991-1992) şi Viena (1992-1998), iar dintre dirijorii cu care a avut prilejul să colaboreze pot fi amintiţi Claudio Abbado, Pierre Boulez, Sir Colin Davis, Christoph von Dohnanyi, Vladimir Fedoseyev, Marek Janowski, Mariss Jansons, Fabio Luisi, Zubin Mehta, Kent Nagano, Seiji Ozawa, Donald Runnicles, Placido Domingo, Bertrand de Billy, Lorin Maazel, Vladimir Jurowski, Alberto Zedda.

Soprana Teodora Gheorghiu a participat la numeroase concursuri şi a fost distinsă cu premii, printre care se numără Concursul "Regina Elisabeta" de la Bruxelles, "Julian Gayarre" - Pamplona şi "George Enescu" - Bucureşti. În anul 2003, ea a debutat în rolul Reginei Nopţii ("Flautul fermecat" - W. A. Mozart) la Opera Naţională Bucureşti, fiind invitată apoi să evolueze pe importante scene din Europa, precum Theatre de la Monnaie din Bruxelles, Teatrul din Lucerna, Opera Naţională Lorenă din Nancy, Grand-Theatre din Geneva, Opera din Lausanne şi Theatre des Champs-Elysees din Paris. În 2004 a debutat pe scena Operei din Viena, iar între 2007 - 2010 a fost membră a acestei instituţii.

Adina Niţescu a fost apreciată de public, dar şi de critica internaţională pentru interpretarea sa emoţionantă a unor celebre roluri lirice de operă italiană: partiturile principale din "Manon Lescaut", "Madama Butterfly", "Tosca", "Mefitsofele" şi "Andrea Chenier". În stagiunea 2008-2009, soprana a interpretat rolul Cio-Cio-San în "Madama Butterfly", pe scena Operei de Stat din Dresda şi pe cea a Operei din Colorado. În stagiunea precedentă, a dat viaţă aceluiaşi rol la Staatsoper din Berlin şi la teatrul liric din Karlsruhe şi a interpretat rolul titular din "Manon Lescaut" la Palermo şi în Catania. În anii anteriori a fost invitată să cânte pe scena celebrului teatru liric Deutsche Oper - Berlin în "Manon Lescaut" şi a revenit la Cio-Cio-San din "Madama Butterfly" la Nederlandse Opera (Amsterdam). A încântat, de asemenea, pentru publicul din săli celebre ca Opera din Dallas, Teatro San Carlo (Napoli), Teatrul Bolşoi (Moscova), Staatsoper din Viena, Opera Naţională din Paris, Scala din Milano.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură