Comunist francez doreşte să cazeze rromi în cartierul de lux la Paris

Rromi repatriati din Franta, pe aeroportul din Baneasa.
Rromi repatriati din Franta, pe aeroportul din Baneasa. (DANIEL MIHAILESCU / AFP / Getty Images)

Rromii din Paris ar putea să primească de la autorităţile franceze un sat într-o suburbie bună a capitalei franceze, una dintre cele mai scumpe.

Ian Brossat, un ales local din partea Partidului Comunist Francez, doreşte să instaleze un sat al rromilor în arondismentul XVI al Parisului, informează Agora Vox.

Acest cartier este unul dintre cele mai mari din Paris, dintre cele mai scumpe şi cu cea mai mică densitate a populaţiei.

Arondismentul XVI este însă este liber în proporţie de cca 50 la sută, pe terenul respectiv aflându-se pădurea Bois de Boulogne. Totodată, un metru pătrat de locuinţa costă mai mult decât în multe dintre cele 20 de arondismente ale Parisului.

În arondismentul 16, care este numit Passy, chiriile şi preţurile plătite pentru locuinţe sunt dintre cele mai scumpe din Paris. Este totodată cel mai întins, aflat la marginea vestică a Parisului.

Autorităţile franceze încearcă să rezolve problemele celor aproximativ 15.000 de rromi care se află pe teritoriul ţării, mulţi dintre ei fiind în capitala franceză. Numeroşi rromi s-au întors acolo după ce au fost expulzaţi în ţările de origine, printre care şi România.

În ultima perioadă, au existat dezbateri şi discuţii intense pe această temă în rândul miniştrilor, aleşilor locali sau parlamentarilor francezi, fiind coroborate cu aderarea României la spaţiul Schengen. Politicienii români consideră însă că abordarea autorităţilor franceze este strict electorală.

În context, ministrul de Interne francez Manuel Valls a adus în atenţia compatrioţilor săi şi a politicienilor problema rromilor de pe teritoriul Franţei, afirmând ca marea majoritate a acestora nu doresc să se integreze social şi că singura lor vocaţie este să se întoarcă în România şi Bulgaria, de unde au venit. La scurtă vreme după declaraţiile lui Valls, presa franceză a afirmat că preşedintele Hollande subscrie la declaraţiile ministrului său.

Titus Corlăţean, ministrul afacerilor externe român, a afirmat însă că nu crede că problema este pusă corect, infractorii reprezintă doar o minoritate din totalul românilor aflaţi pe teritoriul francez: "Marea majoritate a resortisanţilor români este foarte bine integrată în societate franceză de mai mulţi ani".

În plus, Corlăţean a atras atenţia că "Franţa a primit 4,4 miliarde de euro pentru programele destinate rromilor şi pentru incluziune socială, în timp ce României i-au fost alocate doar 500 de milioane de euro, în exerciţiul bugetar 2007-2013."

Şi comisarul european pentru Justiţie Viviane Reding a considerat ca problema rromilor nu este tratată corect. Reding a declarat că, de fapt, problema este la francezi, care au preferat să facă din romi subiect de campanie electorală în loc să se ocupe de integrarea lor socială. Comisarul european le-a reproşat autorităţilor franceze că nu s-au folosit cum trebuie de banii puşi la dispoziţie de Uniunea Europeană pentru integrarea romilor şi au lăsat lucrurile să scape de sub control. Problema romilor ar fi putut fi rezolvată de mult, dacă s-ar fi acţionat corect şi la timp.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe