Compania Sudzucker Moldova a pus în funcţiune în Drochia, prima fabrică de producere a biogazului

Stema Republicii Moldova
Stema Republicii Moldova (Foto VIKTOR DRACHEV / AFP / Getty Images)

Compania Sudzucker Moldova a pus în funcţiune vineri, pe teritoriul fabricii de zahăr din Drochia, prima fabrică de producere a biogazului la scară industrială din Moldova. Potrivit "Infotag", la evenimentul de lansare au participat Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, Ambasadorul Germaniei în R.Moldova, Matthias Meyer, şi membrul consiliului de administraţie al Sudzucker AG, Thomas Kirchberg (Germania).

Thomas Kirchberg a spus că compania Sudzucker Moldova este membru cu drepturi depline al holdingului european Suźdzucker Holding GMBH şi şi-a exprimat speranţa că şi Moldova "va deveni de asemenea membru cu drepturi depline al Uniunii Europene".

Întreprinderea construită cu ajutorul specialiştilor cehi va permite utilizarea la maxim a produselor secundare ale producţiei de zahăr din sfeclă, prin procesarea acestora în "energie verde" şi îngrăşăminte organice.

Capacitatea de producţie de 8 mil. metri cubi de biogaz pe an face posibilă acoperirea în proporţie de circa 15% a nevoilor energetice ale companiei. Staţia va produce energie termică şi electrică pentru necesităţile proprii în sezonul de producţie, iar în restul timpului energia electrică va fi livrată la staţia de distribuţie.

Biogazul, alături de gazul natural achiziţionat de Sudzucker Moldova, va fi ars la CET a fabricii, energia electrică şi aburii vor fi folosiţi la producţia de zahăr. Proiectul are un buget de 7,6 mil. euro. Investitorul speră să îşi recupereze investiţiile în termen de cinci ani.

Sudzucker Moldova a construit fabrica în cadrul programului de creştere a competitivităţii zahărului moldovenesc pe piaţa regională şi cea europeană, datorită reducerii consumului de energie şi a costurilor de producţie.

Compania contribuie la realizarea strategiei Republicii Moldova în domeniul energetic, care în conformitate cu directivele UE prevede ca până în anul 2020 cota energiei din surse regenerabile să constituie 20% în consumul de energie total.

Întreprinderea moldo-germană Sudzucker Moldova a investit peste 600 mil. lei în producţia de zahăr din sfeclă din Moldova, micşorând de peste două ori consumul de energie la producţia de zahăr. În anul 2012, compania a produs 53 mii t de zahăr, reprezentând 67% din cantitatea totală de zahăr, fabricată în R.Moldova.

Compania exportă zahăr în mai multe ţări din UE şi în Rusia. În anul 2012 Sudzucker Moldova a avut o cifră de afaceri de peste 1 mlrd. lei. În afară de Sudzucker Moldova (fabricile din Drochia şi Făleşti, cota în capacitatea de producţie totală a sectorului - 39%), pe piaţa zahărului a Republicii Moldova mai activează şi alţi doi operatori: Magt-Vest (fabricile din Glodeni şi Donduşeni - 32%) şi Moldova-Zahăr (fabrica din Cupcini - 29%).

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe