Comertul de organe infloreste in China

(STR / AFP / Getty Images)

In anii recenti au existe numeroase rapoarte ale mass mediei si organizatiilor pentru drepturile omului despre inflorirea comertului de organe in China. Partile corpului sunt deseori inlaturate de la prizonierii executati, in majoritatea cazurilor fara permisiunea lor anterioara.

In iunie 2001, Wang Guoqi, un fost doctor militar chinez, a oferit dovezi socante Congresului S.U.A. despre cum el a inlaturat organele a peste 100 de prizonieri executati. Intr-unul din cazuri el a trebuit sa jupoaie corpului unei victime impuscate cand aceasta era inca in viata. Pielea este valoroasa pentru victime ale incendiilor sau care sufera de arsuri.

Dr. Wang, care la acea vreme cauta azil in S.U.A., a declarat ca corneele si alte tesuturi ale corpului au fost inlaturate pentru transplanturi si a declarat ca spitalul sau, Spitalul Brigadei Generale a Politiei Paramilitare, a vandut organe ale corpului pentru profit, a raportat The Guardian.

Intr-un reportaj sub acoperire desfasurat de revista engleza Hospital Doctor, un reporter s-a dat drept pacient si i s-a oferit un transplant de rinichi pentru 40.000 de dolari din partea Spitalului Fortelor Militare Aeriene din Guangzhou. Din acea suma, intermediarul (deobicei doctor) putea pastra intre 12.000 si 15.000 de dolari, in timp ce restul mergeau la spital, a declarat raportul.

Desi numarul persoanelor care infrunta pedeapsa cu moartea in China este oficial secret, Amnesty International crede ca in jur de 3.400 de oameni au fost executati anul trecut, cu altii 6.000 asteptand executia.

Lipsa transparentei in sistemul de justitie al regimului comunist chinez, secretismul care inconjoara executiile din inchisori si inlaturarea organelor ingreuneaza obtinerea unei documentatii solide despre aceste practici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe