Codurile Penale, în zodia PSD-ALDE. Comisia Europeană îl contrazice pe Tăriceanu

Lupta anticorupţie şi asigurarea unei justiţii independente şi profesioniste sunt de o importanţă capitală iar pentru România este crucial să îşi intensifice eforturile şi să evite regresul, transmite Comisia Europeană, în condiţiile în care în Parlament se "trudeşte" din greu la modificarea Codurilor Penale.
Comisia Europeană
Comisia Europeană (Facebook)

În linie cu cele 12 state aliate României care şi-au exprimat preocuparea faţă de modificările Codurilor Penale, Comisia Europeană transmite şi ea că urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare evenimentele din România.

”Comisia Europeană urmăreşte îndeaproape şi cu îngrijorare evenimentele din România”, a transmis pentru G4Media.ro un purtător de cuvânt al Executivului european, după întâlnirea dintre Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, şi Călin Popescu Tăriceanu.

”Noi, ca şi alţi parteneri internaţionali şi state membre, am subliniat în mod repetat că lupta anticorupţie şi asigurarea unei justiţii independente şi profesioniste sunt de o importanţă capitală. Aceasta este nucleul rapoartelor MCV. Acum e crucial pentru România să îşi intensifice eforturile şi să evite regresul. În acest context urmărim îndeaproape schimbările codurilor penale şi ale legilor justiţiei pentru a vedea compatibilitatea cu legislaţia relevantă a UE”, se arată în poziţia Executivului European.

Referitor la întâlnirea dintre cei doi oficiali, Comisia a precizat că Timmermans i-a transmis preşedintelui Senatului României că ţintele iniţiale din MCV nu s-au schimbat în timpul jocului şi nici nu au fost atinse, aşa cum a afirmat Tăriceanu în comunicatul său făcut public ulterior întâlnirii. De remarcat că Tăriceanu nu a menţionat nimic în comunicatul său despre îngrijorările Comisiei pe tema schimbărilor legislative, arată sursa citată.

Precizările Bruxelles-ului vin în contextul în care, pe fundalul modificării Codurilor Penale în Parlament, 12 state aliate au transmis un apel către autorităţile române ”să evite schimbările care ar slăbi statul de drept sau capacitatea României de a lupta împotriva infracţionalităţii şi corupţiei”.

Tot joi, ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, a criticat atacurile coaliţiei PSD-ALDE la justiţie şi a pus România alături de Ungaria şi Polonia în rândul "proiectelor iliberale care pun sub semnul întrebării valorile fundamentale ale UE".

Astăzi, Marea Britanie a transmis şi ea, într-un răspuns la o solicitare adresată de G4Media.ro, un mesaj de încurajare a luptei anticorupţie dusă de DNA şi de consolidare a statului de drept din România. Totodată, Ambasada Regatului Unit îşi exprimă speranţa că orice modificări aduse sistemului de justiţie au rolul de a sprijini şi dezvolta progresul important realizat de România în ultimii ani în lupta împotriva corupţiei şi pentru consolidarea statului de drept, prin realizările unor instituţii precum DNA.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne