Codul Fiscal, la un pas de "renovare" tehnocrată? Liderul PSD bate cu pumnul în masă

Intrat în vigoare la 1 ianuarie, noul Cod Fiscal pare să nu fie deloc pe placul tehnocraţilor care ar fi lansat o ordonanţă de urgenţă ce conţine nu mai puţin de 183 de modificări de articole. Noua mişcare a strânit la rândul său nemulţumirea liderului PSD Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea
Liviu Dragnea (Eugen Horoiu/Epoch Times)

UPDATE. Ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a declarat ulterior că acest controversat proiect de modificare a Codului Fiscal există într-adevăr, însă nu ştie personal care este treaba cu el.

"Nu a ajuns la mine pe birou acest proiect. Absolut voi respinge un asemenea proiect. Predictibilittea fiscală e foarte importantă. Eu am ajuns în minister la ora 8 şi am avut patru întâlniri până la această oră. Tocmai pentru că am văzut că acest suiect escaladează am intrat în discuţie cu dvs.

Nu am vorbit astăzi cu domnul Biriş [secretar de stat - n.r.]. Da, este un departament întreg de legislaţie fisaclă controlat de domnul Biriş. Nu vor creşte taxele şi impozitele nici pentru persoane fizice, nici pentru PFA, nici pentru profesiile independente Voi analiza, voi investiga să văd cum a ajuns acest proiect în spaţiul public. La mine pe masă nu a venit un astfel de proiect şi nu am avizat aşa ceva", a declarat Anca Dragu, la Antena 3, citată de bn24.ro.

* * *

UPDATE. Ministerul Finanţelor urmăreşte simplificarea procedurilor fiscale şi stimularea investiţiilor, nicidecum majorarea taxelor şi impozitelor în acest an, reiese dintr-un comunicat remis de instituţia condusă de Anca Dragu în urma articolelor apărute în presă pe această temă.

"Am cerut experţilor din minister pe probleme de fiscalitate o analiză internă care să cuprindă mai multe scenarii de calcul pentru simplificarea, debirocratizarea şi crearea unor condiţii mai bune pentru mediul de afaceri. În acest context, creşterea taxelor nu a fost luată în considerare ca scenariu posibil pentru pachetul de măsuri ce va modifica Codul Fiscal. Nu includem măsuri care să creeze poveri fiscale suplimentare pentru niciun tip de contribuabil, persoane juridice, fizice, persoane fizice autorizate sau cele cu activităţi independente", a declarat Anca Dragu.

Potrivit documentului citat, Ministerul Finanţelor susţine că a venit încă de la început în sprijinul contribuabililor şi a mediului de afaceri şi are în vedere să continue această politică până la finalul anului.

"Ministerul Finanţelor Publice nu are în vedere o creştere a contribuţiilor sociale obligatorii nici pentru angajat, nici pentru angajator. Persoanele Fizice Autorizate (PFA), cu activităţi independente sau profesii liberale nu sunt vizate de vreo măsură de creştere a taxării. În egală măsură, Ministerul Finanţelor Publice nu a avut niciodată în vedere modificarea costului angajatorilor cu salariile şi nici a salariilor nete.

De asemenea, nu este vizată acordarea vreunei amnistii fiscale. Informaţiile apărute în presă, potrivit cărora averile nejustificate de până la un milion de euro primesc o perioadă de graţie, respectiv până pe 31 martie 2017, nu reflectă o decizie a Ministerului Finanţelor Publice. Subliniem faptul că nu există un proiect de modificare a Codului fiscal asumat de Ministrul Finanţelor Publice care să includă majorări de taxe şi de impozite sau de contribuţii sociale obligatorii", se mai precizează în comunicatul respectiv.

* * *

UPDATE. La scurt timp după ce a explocat în presă scandalul "renovării" tehnocrate a Codului Fiscal, ministrul Finanţelor, Anca Dragu, a ieşit să calmeze apele.

"Nu avem în vedere o asemenea măsură. Eu ca ministru al Finanţelor nu am în vedere o asemenea măsură. Predictibilitatea fiscală este foarte importantă pentru activitatea economică, nu renunţ la acest principiu. Vom posta pe site proiectul pe care eu mi-l asum, e vorba strict de măsuri de simplificare. Nu va creşte povara fiscală, nu vor fi creşteri de taxe", a declarat, pentru Digi24, ministrul Anca Dragu.

* * *

Guvernul Cioloş nu a fost învestit pentru a opera "schimbări din temelii", cum se intenţionează acum în cazul Codului Fiscal, a atras atenţia miercuri, la începutul şedinţei Biroului Permanent Naţional al PSD, preşedintele partidului Liviu Dragnea.

"Guvernul nu înţelege că a fost învestit, în principal, pentru a administra treburile ţării, nu pentru a proceda la schimbări din temelii şi schimbări care nici nu sunt bine fundamentate, nici nu sunt dezbătute. Probabil dintr-o dorinţă de fugă pentru imagine. Mă refer la ultima iniţiativă pe care am văzut-o despre intenţia de a modifica Codul Fiscal. Nu are legitimitate acest guvern să facă acest lucru şi sper să înţeleagă miniştrii. Speranţă mare am, de fapt, la domnul Dacian Cioloş", a declarat Liviu Dragnea, citat de Mediafax.

Potrivit Ziarului Financiar, Ministerul Finanţelor ar fi pus pe circuitul de avizare un proiect de ordonanţă de urgenţă de 100 de pagini care vizează modificarea radicală a Codului Fiscal. Concret, vor fi operate schimbări substanţiale în cazul a apoape 200 de articole din cele 500 ale codului.

De la definirea activităţilor dependente/independente, categoriile de venituri supuse impozitării şi până la impozitarea avantajelor în natură - totul din Codul Fiscal actual este schimbat prin proiectul de ordonanţă de urgenţă respectiv, iar consultanţii şi companiile care vor trebui să aplice noua legislaţie o vor lua de la capăt. Nu numai definiţiile diverselor categorii de venituri se modifică, ci şi cotele de contribuţii de asigurări sociale de pensii şi de sănătate.

"Ministrul tehnocrat al Finanţelor Publice, Anca Dragu, vrea să modifice Codul fiscal şi să majoreze contribuţia la asigurări sociale suportată de angajat. Pentru a menţine acelaşi nivel al contribuţiilor, chiar şi în cazul reducerii salariilor, angajatorii (toţi, incluisv cei privaţi) vor fi obligaţi, sub sancţiunea unor amenzi usturătoare, să... majoreze salariile brute. Această haiducie este total neconstituţională, aşa că, o voi ataca la Curtea Constituţională", a reacţionat şi fostul şef al Fiscului, Sebastian Bodu, pe contul său de Facebook.

Pentru mai multe detalii despre schimbările care ar viza noul Cod Fiscal intraţi aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne